Procurorii malaezieni au pus sub inculpare miercuri dimineaţă două suspecte pentru uciderea fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean, care a fost asasinat în urmă cu două săptămâni pe aeroportul internaţional In Kuala Lumpur. Vietnameza Doan Thi Huong şi indoneziana Siti Aisyah au fost aduse în faţa instanţei îmbrăcate în veste antiglonţ şi riscă pedeapsa capitală dacă sunt găsite vinovate pentru uciderea lui Kim Jong Nam, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imediat după citirea acuzaţiilor, suspecta vietnameză a susţinut în faţa magistraţilor că este nevinovată în ceea ce priveşte asasinarea lui Kim Jong Nam cu neurotoxina VX.

”Înţeleg, dar sunt nevinovată”, a declarat în engleză Doan Thi Huong.

Oficialii sud-coreeni şi americani au susţinut de la început că responsabili de asasinarea lui Kim Jong Nam sunt agenţii nord-coreeni finanţaţi de către Phenian.

Kim Jong Nam era cunoscut drept un critic al regimului impus de familia sa în Coreea de Nord şi locuia în exil în regiunea administrativă specială Macao, unde beneficia de protecţia autorităţilor de la Beijing.

Însă, regimul nord-coreean dezminte că este implicat în asasinare şi a cerut chiar eliberarea imediată a celor trei suspecţi arestaţi de autorităţile malaeziene, susţinând că sunt nevinovaţi în ceea ce priveşte moartea lui Kim Jong Nam.

Avocatul suspectei indoneziene le-a cerut magistraţilor să impună un ordin care să interzică poliţiştilor sau unor potenţiali martori să facă de declaraţii care ar putea să pericliteze dreptul clientei sale la un proces corect în Kuala Lumpur.

Anterior, cele două suspecte au susţinut în timpul audierilor că au primit până la 90 de dolari pentru a participa la filmarea unei presupuse farse TV şi au crezut că-l vor stropi pe faţă cu ulei de bebeluş pe Kim Jong Nam.

Procurorul General a declarat că nu s-a luat nicio decizie cu privire la inculparea singrului suspect nord-coreean arestat, Ri Jong Chol.

”Asta va depinde de rezultatele anchetei poliţiştilor, care este în desfăşurare”, a precizat Mohamed Apandi Ali.

Reprezentanţii sud-coreeni susţin că patru persoane căutate pentru asasinare sunt spioni nord-coreeni, iar alţi doi suspecţi lucrează pentru ministerul de Externe de la Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.