Administraţia Prezidenţială a anunţat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de poliţie Gelu-Marin Oltean cu Ministerul Afacerilor Interne. Oltean a fost şef al DIPI şi este urmărit penal pentru fals, uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, pe 29 august, începerea urmăririi penale împotriva a şase şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Rareş Văduva, Gheorghe Nicolae, Gelu Oltean, Nelu Zărnică, Gheorghe Popa şi Ioan-Dorin Popa - pentru infracţiuni precum deturnare de fonduri, fals intelectual, abuz în serviciu, delapidare.

În ceea ce îl priveşte pe fostul şef al DIPI Gelu Oltean, acuzat de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, anchetatorii arată că, în cursul anului 2014, acesta şi-a însuşit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative.

"Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI nivelul de clasificare «secret», a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale", susţin procurorii.

De asemenea, Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă cu o stea Stoica Marian din Ministerul Afacerilor Interne, începând cu data de 15 martie. Din 1990 şi până în 2014, Marian Stoica a lucrat la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Călăraşi, unde a avut funcţii de comandă, din anul 2001 aflându-se la conducerea Inspectoratului, iar din 2014 conduce Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş. Din decembrie 2016, Marian Stoica a fost avansat de la gradul de colonel la cel de general de brigadă cu o stea, prin decret al preşedintelui Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat şi decretul privind înaintarea în gradul de general cu patru stele, la trecerea în rezervă, a general-locotenent cu trei stele Gheorghe Savu din Ministerul Apărării Naţionale. Gheorghe Savu este, din 2014, reprezentant militar al României la NATO şi UE. El lucrează în MApN din anul 1984, având mai multe funcţii de comandă, între care director general al Direcţiei generale de informaţii a apărării, în perioada 2009-2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.