Magistraţii turci au decis că jurnalistul publicaţiei germane Die Welt, care a fost arestat în urmă cu aproape două săptămâni şi acuzat pentru aparteneţă la o organizaţie teroristă, să rămână pentru moment în arest preventiv în Turcia. Decizia a generat condamnări dure din partea autorităţilor germane, dar şi a organizaţiilor pentru drepturile omului, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnalistul Deniz Yucel lucrează drept corespondent al publicaţiei Die Welt şi a fost arestat în urmă cu 13 zile, după ce a relatat despre e-mailurile furate de hackerii stângişti de la RedHack din contul ministrului Energiei, Berat Albayrak.

”Această măsură este excesiv de dură, în special dacă luăm în considerare că Deniz Yucel s-a predat autorităţilor turce şi s-a făcut disponibil pentru anchetă”, a declarat cancelarul Angela Merkel.

De asemenea, aceasta a explicat că executivul german se aşteaptă ca judecătorii să ia în considerare ”importanţa presei libere într-o societate democrată” atunci când vorbesc despre cazul lui Yucel.

Arestarea lui Deniz Yucel (43 de ani), care deţine dublă cetăţenie germano-turcă, ar putea să aibă legătură cu un material scris de corespondent cu privire la atacurile cibernetice care au vizat e-mailul ministrului Energiei.

Ministrul Energiei, Berat Albayrak, este chiar ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Die Welt a explicat că jurnalistul a scris despre e-mailurile obţinute de hackerii stângişti RedHack din contul privat al ministrului Albayrak.

”Printre alte subiecte, aceste e-mailuri vorbeau despre controlarea instituţiilor media şi despre influenţarea publicului prin mesaje postate de utilizatori falşi pe Twitter”.

Alţi şase jurnalişti – toţi lucrând pentru presa turcă – au fost arestaţi în legătură cu dosarul RedHack.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.