ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind se numără între semnatarii unei scrisori trimise luni preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin care îi sesizează cu privire la starea de incompatibilitate în care se află Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general (PDG) al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), şi prin care cer să adopte măsurile care se impun pentru restabilirea legalităţii în instituţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă aducem la cunoştinţă o situaţie gravă cu care se confruntă Societatea Română de Radiodifuziune, situaţie care se perpetuează de o lună şi este de natură a afecta grav imaginea şi credibilitatea radioului public, precum şi autoritatea internă a organismelor de conducere ale acestuia. Preşedintele SRR, domnul Ovidiu Miculescu, se află în stare de incompatibilitate, conform deciziei definitive nr. 227/31.01.2017 dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată scrisoarea.

Semnatarii au adăugat că Ovidiu Miculescu nu a dat niciun semnal că ar intenţiona să demisioneze, pentru a restabili legalitatea în cadrul instituţiei. 

”Domnia sa continuă să reprezinte instituţia inclusiv la consultările iniţiate de Comisia de Cultură din Senat cu privire la modificarea Legii 41/1994. Considerăm, în acest context, că este momentul ca Parlamentul să îşi exercite rolul de control, analizând efectele juridice ale acestei situaţii şi adoptând măsurile care se impun pentru restabilirea legalităţii. Conform prerogativelor legale care vă revin, vă rugăm să luaţi toate măsurile necesare pentru rezolvarea situaţiei în care se află Societatea Română de Radiodifuzine şi aplicarea legii care reglementează situaţiile de incompatibilitate”, solicită semnatarii.

Aceştia mai cer parlamentarilor ca în dezbaterile privind modificările Legii 41/1994 să aibă în vedere respectarea criteriilor de integritate la toate nivelurile de management ale societăţilor publice de radio şi televiziune.

Scrisoarea a fost semnată, pe lângă ActiveWatch, CJI şi MediaSind, de Asociaţia ProDemocraţia, AZIR – Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România, Comitetul Sectorial Mass-Media, Federaţia Sindicatelor din SRR, Freedom House Romania, Sindicatul Unit al Salariaţilor – Radio România, Centrul pentru Inovare Publică şi Expert Forum.

Peste 50 de angajaţi ai SRR care au participat la demersul “Kompatibil” s-au alăturat demersului.

Pe 20 februarie, câteva zeci de angajaţi ai Radio România au semnat o scrisoare deschisă prin care au cerut prim-ministrului Sorin Grindeanu şi ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, identificarea unei soluţii pentru restabilirea legalităţii în situaţia incompatibilităţii lui Ovidiu Miculescu.

Pe 13 februarie, angajaţi ai Radio România i-au cerut Consiliului de Administraţie (CA), printr-o scrisoare deschisă, să convoace în regim de urgenţă o şedinţă extraordinară în urma căreia să precizeze public poziţia faţă de situaţia în care se află SRR şi să identifice o modalitate prin care să aplice decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 31 ianuarie, potrivit căreia preşedintele-director general (PDG), Ovidiu Miculescu, s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Prima scrisoare deschisă a fost urmarea unui demers început cu o săptămână mai devreme, când mai mulţi angajaţi ai SRR au protestat, cu pancarte şi tricouri inscripţionate “Kompatibil”, faţă de rămânerea lui Ovidiu Miculescu în funcţie după pronunţarea instanţei. Protestatarii i-au transmis lui Ovidiu Miculescu şi o scrisoare deschisă în care i-au solicitat demisia. Zeci de angajaţi ai Radio Romania s-au alăturat, pe 13 februarie, grupului iniţial.

Pe 15 februarie, organizaţia de media ActiveWatch a sesizat Comisiile de cultură ale Parlamentului în legătură cu incompatibilitatea în care se află Ovidiu Miculescu, cerând să fie adoptate măsurile care se impun pentru restabilirea legalităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.