Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, va face luni o vizită oficială la Budapesta, la invitaţia omologului său ungar, Péter Szijjártó. Vizita ministrului român are loc după o perioadă de răcire a relaţiilor bilaterale, situaţie care a culminat cu interzicerea de către Péter Szijjártó a participării diplomaţilor din toate misiunile externe ale Ungariei la festivităţile organizate de Ziua Naţională a României, la finalul anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform MAE român, programul vizitei lui Teodor Meleşcanu cuprinde consultări cu şeful diplomaţiei ungare, o întrevedere cu primul-ministru ungar, Viktor Orban, şi susţinerea unei alocuţiuni, în premieră pentru un ministru român, la reuniunea anuală a diplomaţiei ungare. Totodată, ministrul Teodor Meleşcanu va avea o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria.

În cadrul discuţiilor, ministrul afacerilor externe va susţine importanţa intensificării dialogului politico-diplomatic, pe teme de interes comun, precum şi dinamizarea cooperării economice - fiecare dintre cele două state fiind pentru celălalt unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali, a cooperării sectoriale în baza proiectelor în curs de derulare, îndeosebi în domenii precum energia sau infrastructura, cât  şi identificarea de noi oportunităţi de cooperare. Va fi abordată, de asemenea, şi problematica protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, potrivit sursei citate.

Agenda de discuţii va include şi subiecte privind problematica europeană, regională şi internaţională.

Cu prilejul discuţiilor cu reprezentanţii comunităţii româneşti, vor fi discutate preocupările românilor din Ungaria pentru menţinerea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice ale acestora, precum şi modalităţile de sprijin de către statul român.

La recensământul ungar din 2011, 26.345 de persoane au declarat că sunt de origine română, 13.886 de persoane au declarat limba română ca fiind limba lor maternă, iar 17.983 de persoane au declarat că folosesc limba română ca instrument de comunicare.

Conform rezultatelor recensământului român din 2011, minoritatea maghiară din România numără 1.227.600 persoane şi reprezintă 6,5% din totalul populaţiei.

În ultima perioadă, relaţiile bilaterale româno-ungare au cunoscut o răcire, care s-a accentuat în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din România din 2016, în cursul căreia au fost sărbătorită şi Ziua Naţională a României. Atunci, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, le-a cerut diplomaţilor din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivităţile organizate de 1 Decembrie. 

"Întrucât poporul ungar nu are motiv să sărbătorească pe 1 decembrie, ministrul de Externe şi al Comeţului interzice tuturor angajaţilor Ministerului de Externe să participe la festivităţile naţionale din România", se menţiona într-un comunicat.

Ulterior, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat că Ungaria ar fi trebuit "să dea cu pumnul în masă" mult mai devreme în relaţia cu România şi că întotdeauna partea ungară a fost îngăduitoare cu românii şi niciodată nu a exacerbat lucrurile.

"Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid. Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Zsolt Semjen.

"Prin proceduri mascate în justiţie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor, persoane care se bucură de respect în comunitatea respectivă şi care sunt urmaţi de maghiarii locali”, a adăugat el.

La rândul său, Zsolt Nemeth, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, afirma că relaţiile româno-ungare sunt "proaste".

"Considerăm că relaţiile româno-ungare au evoluat nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relaţii. Practic, din 2012 nici condiţiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situaţie”, a spus Zsolt Nemeth.

Aflat în vizită la Satu Mare, la invitaţia liderului UDMR Kelemen Hunor, în 8 decembrie 2016, înainte de alegerile parlamentare din România, premierul Viktor Orban a declarat că de 1 Decembrie maghiarii nu au ce să celebreze, ”ceea ce este o atitudine onestă şi către români”, pentru că în acest fel nu îi mint, şi a adăugat că, din punctul său de vedere, diplomaţia maghiară ”a procedat corect atunci când a ales calea sinceră şi onestă”.

În 22 decembrie, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, la prezentarea bilanţului de final de mandat, că a transmis "foarte clar" omologului ungar Peter Szijjarto, în cadrul unei discuţii ”amicale şi oneste”, că spiritul de cooperare între cele două state convenit împreună la Bucureşti nu se reflectă în abordări precum gesturile unor oficiali maghiari la adresa României.

"Eu cred că a înţeles foarte bine mesajul (Peter Szijjarto – n.r). Nu vreau să intrăm detaliile discuţiei pe care am avut-o, amicală şi onestă. Miniştrii, cât sunt ei de miniştri, uneori mai fac şi lucruri care trebuie făcute pentru că li se cere. Să nu ne imaginăm că numai ei sunt sursele de iniţiative”, a declarat Lazăr Comănescu.

”Am transmis că este cazul să reflectăm asupra modului în care reacţionăm, acţionăm, ne poziţionăm, astfel încât, dacă dorim să mergem înainte, să evităm să aducem asperităţi în mersul acesta înainte", a afirmat Comănescu.

Totodată, el a arătat că existenţa unor minorităţi într-o ţară sau alta trebuie să constituie punţi de legătură între ţările respective, "nu factori de disensiune", arătând că minorităţile trebuie să fie factori de consolidare a cooperării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.