Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marţi, la bilanţul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, că vrea ca în cel mai scurt timp să fie operaţionalizat dispeceratul integrat din Bucureşti, cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Eu nu ştiu cauzele care au împiedicat operaţionalizarea acestui dispecerat anul trecut, dar anul acesta vă asigur că vom tratat acest subiect cu prioritate. Pe componenta Ministerul Afacerilor Interne suntem pregătiţi ca, în cel mai scut timp, să alocăm resursele necesare funcţionării acestui dispecerat integrat”, a spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a subliniat că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) trebuie să rămână o structură funcţională, care să aibă un sigur obiectiv, şi anume gestionarea unor situaţii de risc, „prin planificare strategică, prin coordonare şi prin stabilirea unor direcţii de acţiune într-o strânsă corelare cu programul de guvernare”.

Carmen Dan a adăugat că structruile din subordinea DSU trebuie să-şi gestioneze resursele, să aibă propria concepţie şi libertate de acţiune, care să fie stabilite de personal specializat şi să acţioneze pe toate domeniile de competenţă.

"Sunt aproape 360.000 de intervenţii medicale de tip SMURD, aproape 34.000 de copii care au beneficiat de asistenţă medicală din partea echipajelor SMURD, iar acesta este un ajutor nepreţuit şi însemnă de fapt că oamenii au încredere în dumneavoastră. Zic că acesta este un bilanţ despre oameni şi despre salvarea de vieţi omeneşti, este un bilanţ despre lupta cu secundele, pentru că, de cele mai multe ori, secundele fac diferenţa între viaţă şi moarte”, a spus ministrul Afacerilor Interne, la  prezentarea bilanţului DSU.

Carmen Dan a precizat că peste 80 la sută din intervenţiile pompierilor şi aproape 60 la sută din misiunile Inspectoratului General de Aviaţie sunt dedicate salvării medicale, iar acestora li se adaugă peste două milioane de intervenţii ale serviciilor de ambulanţă.

Ministrul a mai spus că, dincolo de realizările din 2016 ale DSU, trebuie să se analizeze obiectiv şi ceea ce nu funcţionează bine, precum şi ce trebuie optimizat în sistemul de management al situaţiilor de urgenţă.

"Evenimentele cu care ne-am confruntat în ultimii ani în situaţii de urgenţă au arătat că nu este îndestulător doar efortul unor instituţii ale statului, este nevoie ca oamenii să ştie ce au de făcut, cum trebuie să reacţioneze şi să fie solidari”, a adăugat ministrul de Interne, precizând că susţine campaniile DSU de educare şi informare a populaţiei. 

Ministrul a precizat că în acest an vrea să fie pus un accent mai mare pe pregătirea personalului, prin participare la exerciţiile de simulare, adăugând că şi continuarea recrutării personalului trebuie să rămână o acţiune importantă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.