Bioterorismul şi o pandemie ce va avea la bază un agent patogen care se transmite pe calea aerului ar putea să ucidăpeste 30 de milioane de persoane în mai puţin de un an, dacă omenirea nu se pregăteşte din timp pentru un astfel de scenariu, a declarat antreprenorul şi filantropul Bill Gates, cofondatorul companiei Microsoft, informează huffingtonpost.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O astfel de pandemie reprezintă una dintre principalele trei ameninţări cu care se confruntă omenirea din zilele noastre. Bill Gates, care a făcut acest declaraţii la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, sâmbătă, consideră că populaţia mondială riscă să fie afectată de o pandemie apocaliptică, de amploarea gripei spaniole din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni. 

Viitoarea criză medicală globală ar putea să se producă în următorii 10-15 ani dacă nu vor fi luate măsuri de prevenţie, a mai spus filantropul Bill Gates. 

Bioterorismul a devenit un scenariu suficient de plauzibil, a adăugat antreprenorul american, referindu-se la faptul că un inginer în genetică ar putea să utilizeze un computer pentru a crea un agent patogen sintetic, transmisibil pe calea aerului, capabil să ucidă foarte repede o parte importantă din populaţia mondială.

”Următoarea epidemie ar putea să îşi aibă originea pe ecranul unui computer al unui terorist care va folosi ingineria genetică pentru a crea o versiune sintetică a virusului variolei sau o tulpină extrem de contagioasă şi letală a virusului gripei”, a spus Bill Gates.

Dar, chiar dacă nu va exista un astfel de act de bioterorism, natura poate să determine ea însăşi o astfel de catastrofă.

”Indiferent dacă se va întâmpla dintr-un capriciu al naturii sau din cauza unui terorist, epidemiologii spun că un agent patogen ce se transmite foarte repede pe calea aerului ar putea să ucidă peste 30 de milioane de oameni în mai puţin de un an. Ei mai spun că există o probabilitate rezonabilă ca lumea să se confrunte cu o astfel de epidemie în următorii 10 - 15 ani”, a adăugat magnatul american.

Bill Gates, care militează de peste 20 de ani pentru ameliorarea sănătăţii globale, a avertizat de multă vreme asupra unor astfel de epidemii, însă riscul unui atac bioterorist pare să fi accelerat ”Ceasul Apocalipsei”, un avertisment simbolic aferent probabilităţii de producere a unei catastrofe globale.

Temerile legate de apariţia unei noi pandemii au crescut tot mai mult în ultima perioadă, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat în luna ianuarie că o nouă epidemie de gripă aviară a fost detectată la sfârşitul anului trecut şi a afectat deja cel puţin 40 de ţări. Alte tulpini ale aceluiaşi virus au afectat milioane de persoane în 2013.

Discursul susţinut de Bill Gates nu a fost însă pe deplin pesimist. Magnatul american a spus că, deşi omenirea nu este pregătită în acest moment pentru o pandemie globală, specialiştii deţin totuşi tehnologia necesară pentru a putea să creeze vaccinuri şi alte medicamente. Este nevoie însă de investiţii mai mari.

”Consider că ameninţarea unei pandemii mortale este exact la acelaşi nivel cu riscurile aferente unui război nuclear şi fenomenului de încălzire globală. Inovaţia, cooperartea şi planificarea atentă pot să reducă în mod dramatic riscurile generate de fiecare dintre aceste trei ameninţări. Sunt optimist în legătură cu faptul că peste un deceniu vom putea fi mult mai bine pregătiţi în faţa unei epidemii letale - dacă vom pune o parte din ceea ce cheltuim pe bugete de apărare şi pe arme noi în dezvoltarea şi implementarea unor sisteme de prevenire şi întâmpinare a epidemiilor”, a adăugat Bill Gates. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.