Şeful Pentagonului, James Mattis, a declarat vineri seară că alianţa trebuie să continue adaptarea la noile cerinţe pentru a rămâne credibilă şi a reiterat angajamentul luat de preşedintele Donald Trump cu privire la sprijinirea NATO, într-o încercare de a calma aliaţii europeni care participă în acest weekend la Conferinţa de Securitate de la Munchen, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mattis a susţinut că aliaţii nu mai pot continua să ”nege realitatea” fenomenului internaţional al terorismului, precum şi a altor riscuri geopolitice, iar aceştia trebuie să fie ”uniţi de sporirea ameninţărilor la adresa democraţiilor noastre”.

Secretarul Apărării face parte dintr-o delegaţie care reprezintă Statele Unite la Conferinţa de Securitate de la Munchen, alături de vicepreşedintele Mike Pence şi de secretarul pentru Securitate Internă (DHS), John Kelly.

Preşedintele Donald Trump a generat îngrijorări printre aliaţi în timpul campaniei electorale, după ce a catalogat drept ”învechit” NATO.

Mattis i-a anunţat miercuri pe membrii NATO că noua administraţie de la Washington îşi va ”modera sprijinul”, dacă aliaţii nu vor creşte cheltuielile pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB pentru Apărare.

Ultimele comentarii ale şefului Pentagonului urmează politica iniţiată de preşedintele Donald Trump, acesta din urmă a cerut insistent creşterea cheltuielilor pentru Apărare şi a ameninţat că va reduce finanţare americană pentru NATO.

”Contribuabilii americani nu mai plăti o parte atât de disproporţionată din cheltuielile pentru apărarea valorilor occidentale. Americanii nu pot plăti mai mult pentru securitatea copiilor voşti decât o faceţi voi”, a declarat şeful Pentagonului în timpul summitului NATO de la Bruxelles.

Mattis şi-a exprimat constant sprijinul pentru NATO şi a adoptat o poziţie mult mai dură vizavi de Rusia decât preşedintele Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.