Poziţia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la bugetul pe anul 2017 a fost determinată de perspectiva unei rectificări negative în vară din cauza cifrelor nerealiste, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale. Îngrijorarea vizează în special bugetul MApN destinat înzestrării, care ar putea fi diminuat cu aproximativ 3 miliarde de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sursele citate au explicat că, în condiţiile date este posibilă o rectificare negativă în vară, ce ar putea afecta mai multe ministere. Principala problemă este însă la Ministerul Apărării Naţionale, unde există angajamente ale României faţă de NATO. Modul în care este construit bugetul prezintă riscul ca rectificarea negativă să afecteze fondurile destinate înzestrării în domeniul Apărării, de unde ar putea fi tăiate sume de aproximativ 3 miliarde de lei, fiind posibilă depăşirea capacităţii de cheltuire.

Astfel, banii ar urma să meargă către alţi ordonatori de credite, potrivit surselor citate. Îngrijorarea este că fondurile efective destinate MApN vor scădea sub nivelul de 2% din PIB, impus de angajamentele externe ale României şi asumat prin pactul politic pentru Apărare.

O problemă separată în bugetul pe 2017 se referă la amendamentul adus legii, prin care s-a încercat, la propunerea USR, eliminarea efectelor OUG 9/2017, care prevedea excepţii de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Din punct de vedere juridic, acel amendament nu ar fi neapărat suficient pentru anularea efectelor OUG 9, ci ar fi fost necesară o ordonanţă de abrogare.

Nu în ultimul rând, potrivit surselor citate, sunt semne de întrebare cu privire la fondurile din credite de angajament, cifrele fiind foarte mari şi dând impresia unui "buget paralel".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.