India a plasat cu succes pe orbită un număr de 104 sateliţi printr-o singură lansare, miercuri, şi a stabilit cu această ocazie un nou record mondial în cadrul industriei spaţiale, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre cei 104 sateliţi, 101 sunt străini şi aparţin unor clienţi internaţionali, în contextul în care India încearcă să câştige o cotă de piaţă cât mai mare din industria spaţială globală, a cărei cifră de afaceri a fost estimată la 300 de miliarde de dolari.

”Acesta este un moment minunat pentru fiecare dintre noi. Astăzi am făcut istorie”, a declarat B. Jayakumar, directorul acestui proiect indian.

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, a felicitat pe Twitter succesul obţinut de Indian Space Research Organisation (ISRO). Lansarea acestor sateliţi a decurs conform planurilor şi a fost transmisă de posturile de televiziune naţionale.

”Această realizare remarcabilă a ISRO reprezintă încă un moment de mândrie pentru comunitatea noastră ştiinţifică şi pentru naţiunea noastră. India îi salută pe savanţii noştri”, a scris pe Twitter premierul indian.

Narendra Modi sprijină de mulţi ani programul spaţial al Indiei şi a lăudat în repetate rânduri eforturile depuse de oamenii de ştiinţă indieni, care au reuşit în urmă cu trei ani să plaseze cu succes, încă de la prima încercare, o sondă spaţială low-cost pe orbita planetei Marte.

Costurile mici practicate de ISRO au atras numeroşi clienţi internaţionali. ISRO a lansat 75 de sateliţi în 2016 de la baza spaţială Sriharikota, amenajată în statul Andhra Pradesh.

Misiunea PSLV-C37 a avut la bază principiul unei singure lansări, pentru a transporta pe orbită trei sateliţi indieni - Cartosat-2D, INS-1A şi INS-1B, alături de 101 nanosateliţi. Dintre aceştia, 96 provin din Statele Unite, iar restul din Germania, Israel, Kazahstan, Olanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.