Aeroportul strategic Mihail Kogălniceanu din Constanţa, care deserveşte şi baza militară americană din apropiere, ar putea primi de la buget compensaţii de 22,7 milioane lei în acest an, pentru a putea rămâne operaţional non-stop, în cadrul obligaţiilor asumate de România cu partenerii militari, potrivit unui proiect de ordin de ministru lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Menţinerea fără întrerupere în stare operaţională a aeroportului Constanţa este o misiune specială de serviciu public pe care aeroportul, dacă ar ţine seama de propriile interese comerciale, nu şi-ar putea-o asuma, se arată în instrumentul de motivare al proiectului.

Acordarea compensaţiei de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului, reprezintă ajutor de stat, care poate fi acordat doar în baza unui memorandum, ce a fost aprobat în 9 februarie de Guvern.

”La data de 09 februarie 2017, Guvernul României a aprobat Memorandumul cu tema: Încredinţarea serviciului de interes economic general la Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu – Constanţa” şi acordarea compensaţiei pentru îndeplinirea obligaţiei de serviciu public”, se arată în textul proiectului.

Sumele necesare finaţării acestui serviciu sunt prevăzute în bugetul Ministerului Transporturilor pentru anul 2017.

Pe lista activităţilor care trebuie efectuate de compania ce administrează aeroportul şi care reprezintă serviciu de interes economic general se numără întreţinerea curentă, repararea şi modernizarea turnului de control, a pistei, a căilor rulare şi a platformelor.

În plus, compensaţiile acoperă prelucrarea zborurilor cu aeronavele de stat şi cele civile scutite de la plata tarifelor aeroportuare, inclusiv a pasagerilor acestor aeronave, dar şi protecţia infrastructurii aeroportuare.

Pe perioada în care aeroportul beneficiază de compensaţie pentru ducerea la îndeplinire a obligaţiei de serviciu public, investiţiile efectuate în infrastructura aeroportuară nu vor conduce la dezvoltarea capacităţii aeroportului, potrivit proiectului.

”Costurile cu investiţiile, cu precădere cele privind infrastructura, vor fi luate în calcul dacă sunt legate strict de îndeplinirea serviciului de interes economic general”, se arată în proiect.

La elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei care administrează aeroportul Mihail Kogălniceanu pentru anul 2017, veniturile provenite din activităţile care fac obiectul serviciului de interes economic general se evidenţiază separat, împreună cu costurile aferente. În plus, valoarea compensaţiei acordate nu va depăşi diferenţa dintre costurile şi veniturile respective, pentru a evita eventuala supracompensare.

Ministerul Transporturilor este obligat să raporteze către Consiliul Concurenţei sumele alocate aeroportului.

La cererea Comisiei Europene sau a Consiliului Concurenţei, Ministerul Transporturilor va furniza toate informaţiile necesare pentru a stabili dacă compensările acordate în baza prezentului ordin sunt compatibile cu regulamentul Comisiei Europene.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat recent că aproximativ 500 de militari din cadrul forţelor terestre ale Statelor Unite ale Americii, dotaţi cu tancuri M1 Abrams şi vehicule de luptă M2 Bradly, vor sosi în România, în baza aeriană Mihail Kogălniceanu, ca parte a angajamentului SUA în asigurarea securităţii flancului estic al NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.