Preşedintele Donald Trump a promis vineri după-amiază că va introduce măsuri suplimentare pentru întărirea securităţii naţionale la doar o zi după ce magistraţii federali au respins un ordin executiv controversat, care blochează temporar intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite. De asemenea, miliardarul republican şi-a exprimat încrederea că instanţele îi vor susţine în final interdicţia de călătorie, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Albă nu exclude posibilitatea de a reformula interdicţia de călătorie în urma deciziilor luate în ultimele zile de judecătorii federali, care au refuzat să repună în vigoare controversatul ordin executiv implementat de Casa Albă. 

Preşedintele Donald Trump a semnat în urmă cu două săptămâni un ordin executiv care suspendă temporar programele de primire a refugiaţilor, opreşte pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi blochează temporar intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite.

Printre ţările vizate de ordin se numără Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

Trump a suferit o lovitură grea joi noaptea, după ce un tribunal federal a respins ordinul executiv de la Casa Albă.

Un complet de trei judecători ai Curţii de Apel din San Francisco a decis în unanimitate că administraţia Trump nu a reuşit să ofere nicio dovadă că temerile legate de securitatea naţională justifică reintroducerea imediată a interdicţiei impuse în urmă cu două săptămâni.

Mai mult, deşi instanţa a precizat că, deşi nu poate spune clar dacă ordinul lui Trump discriminează o anumită religie, statele care au iniţiat acţiunea în justiţie au prezentat afirmaţii ale preşedintelui în legătură cu “intenţia sa de a implementa o ‘interdicţie vizând musulmanii’”.

Administraţia a subliniat în instanţă că tribunalele nu au acces la aceleaşi informaţii clasificate în legătură cu ameninţările la care are acces preşedintele. Judecătorii au contracarat, însă, că “instanţele primesc în mod regulat informaţii clasificate sigilate”.

”Vom face tot ce este necesar pentru a ne păstra ţara în siguranţă. Vom face ceva extrem de curând cu privire la măsuri suplimentare de securitate, veţi vedea asta săptămâna viitoare”, a declarat Trump în timpul unei conferinţe de presă cu premierul Japoniei, Shinzo Abe.

De asemenea, liderul american a promis că va continua acţiunea din justiţie pentru repunerea a vigoare a interdicţiei de călătorie.

”În final, eu nu am niciun dubiu că vom câştiga acest caz”, a precizat preşedintele Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.