Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, vineri, că va fi înfiinţat un comitet care să găsească soluţii de urgentare a soluţionării dosarelor de retrocedare a imobilelor care au fost preluate abuziv până în 1989, precizând că din cele peste 42.000 de dosare înregistrate la Primăria Municipiului Bucureşti în ultimii 16 ani, au fost rezolvate mai puţin de jumătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am decis înfiinţarea unui comitet care să vină cu propuneri concrete în ceea ce priveşte analizarea şi soluţionarea dosarelor de retrocedare înregistrate la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti. Cetăţenii care au fost deposedaţi în mod abuziv de regimul comunist au dreptul să-şi recupereze cât mai urgent proprietăţile sau, după caz, să fie despăgubiţi în mod just. Timp de 16 ani, din 42.566 de dosare, au fost rezolvate mai puţin de jumătate, adică 19.730. Această situaţie trebuie să ia sfârşit”, a declarat Gabriela Firea.

Comitetul, înfiinţat pentru urgentarea soluţionării dosarelor înregistrate la Primăria Capitalei, în temeiul Legii 10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, va fi coordonat de viceprimarul general Tomniţa Florescu şi va urmări elaborarea unor propuneri de modificare a legislaţiei care „să uşureze procedura de analiză şi să fluidizeze activitatea instituţiilor implicate în acest proces”.

Primăria Capitalei a preluat, din 2013, pe lângă dosarele deja înregistrate, aproximativ 15.000 de dosare depuse la primăriile de sector pentru a fi soluţionate conform prevederilor Legii 10/2001, numărul acestora continuând să crească în perioada următoare, „până când sectoarele vor încheia procesul de transmitere a dosarelor”, a precizat Firea.

De asemenea, potrivit Primăriei Capitalei, există dosare administrative constituite în baza Legii 10/2001 care au fost completate cu actele doveditoare prevăzute de lege, dar care nu au intrat în procedura de soluţionare, pentru că acestea sunt analizate în ordinea înregistrării lor, aşa cum este menţionat la articolul 33 alineatul 4 din Legea 165/2013.

Primăria menţionează că, în prezent, au fost înaintate Comisiei interne pentru analizare aproximativ 3.000 de dosare administrative, iar în perioada 2001-2017 au fost emise 19.830 de dispoziţii de primar general, dintre care 3.401 pentru restituire în natură, 2.240 pentru restituiri în natură şi măsuri reparatorii, 9.418 măsuri reparatorii, 329 pentru declinare şi 4.382 pentru respingere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.