Premierul valon Paul Magnette a declarat într-un interviu că ar fi “de dorit” ca România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria să urmeze exemplul Marii Britanii şi să iasă din Uniunea Europeană, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descriindu-se drept un “federalist rănit” şi “poate primul eurosceptic socialist”, fostul şef al Institutului de studii europene din cadrul Universităţii Libere de la Bruxelles a pus un diagnotic foarte critic evoluţiei Uniunii, la împlinirea a 25 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, în Olanda, pe 7 februarie 1992.

Premierul valon, care a criticat recent CETA – tratatul comercial UE-Canda semnat de Bruxelles după o serie de obiecţii ridicate de regiunea sa – “speră” într-un scenariu care să clarifice viitorul european. Mai exact, el pledează pentru o negociere “dură, dar echilibrată” cu Londra, care să inspire ţările din Europa Centrală şi de Est, precum şi, poate, Danemarca şi Suedia, ce ar putea fi tentate de o negociere a acordurilor comerciale, parteneriatelor şi, în cele din urmă, de o ieşire din blocul comunitar.

Respectat în cercurile universitate şi unul dintre liderii PS, Magnette este primar de Charleroi şi considerat un posibil succesor al preşedintelui Elio Di Rupo. În interviu, el a trasat conturul unei Europei care este deja “în curs de dezintegrare”, deoarece există ţări “care vor deveni neguvernabile sau guvernate de nebuni”.

Declaraţiile sale sunt la diametral opuse faţă de discursul obişnuit al social-democraţilor europeni şi chiar şi faţă de PS francofon belgian.

De altfel, ministrul-preşedinte PS al Federaţiei Valonia-Bruxelles, instituţia ce reuneşte francofonii din Valonia şi din Bruxelles, s-a distanţat de omologul său valon. El a plecat pentru o relansare europeană pornind de la câteva ţări, însă cu o înmulţire a acordurilor de cooperare între statele membre, nu cu ieşirea unuia sau mai multora dintre ele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.