Raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru consolidarea statului de drept în ţările din sud-estul Europei, Bernd Fabritius, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acţiunile Guvernului român, a îndemnat Uniunea Europeană să ia măsurile ce se impun şi a felicitat sutele de mii de manifestanţi care au ieşit în stradă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Sunt profund îngrijorat de ordonanţa de urgenţă a Guvernul român, adoptată marţi noapte şi pusă imediat în aplicare, care va dezincrimina mult cazuri chiar grave de corupţie şi abuz de putere”, a avertizat Fabritius (PPE), într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

El a subliniat că acţiunile Guvernului încalcă principiile statului de drept şi subminează lupta anticorupţie din ţară, în special activitatea DNA.

„Legalizând, practic, multe forme de corupţie, (măsura – n.r.) expune chiar şi cele mai înalte instituţii guvernamentale la abuz şi pare menită să apere membrii importanţi al partidului de guvernare de punerea sub acuzare”, a adăugat raportorul pentru consolidarea statului de drept în ţările din sud-estul Europei, prin reforma ţintită a sistemului legal.

Fabritius a avertizat că acesta este un regres atât pentru România, cât şi pentru toate statele din Consiliul Europei. „România abandonează progresul substanţial făcut în ultimii ani în combaterea corupţiei şi respectarea statului de drept”, a adăugat oficialul.

În aceste condiţii, el a îndemnat UE să ia măsuri: „Uniunea Europeană, care a urmărit îndeaproape acest progres prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ar trebui reevalueze prompt (gradul de – n.r.) îndeplinire a obligaţiilor României ca stat membru UE şi apoi să ia toate măsurile necesare”.

„În acelaşi timp, este încurajator să vezi curajul şi hotărârea sutelor de mii de români care au ieşit în stradă pentru a se opune acestui decret şi al căror angajament îl susţin. Condamn vehement folosirea ţintită a violenţei pentru a perturba protestul lor paşnic şi cer Guvernului să respecte şi să apere dreptul cetăţenilor de a protesta”, a conchis oficialul.

Anterior, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat, într-un comunicat că urmăreşte cu atenţie situaţia din România şi a oferit ajutorul organismului de monitorizare a eforturilor anticorupţie al instituţiei, GRECO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.