Camera de Conturi Vaslui a descoperit abateri financiare şi prejudicii de peste 63,2 milioane lei la cele 94 de entităţi publice din judeţ verificate, arată raportul instituţie pe anul 2015. Pe lângă problemele constatate în documentele contabile, inspectorii au descoperit, printre altele, lucrări neexecutate, dar plătite din bugetele primăriilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 63,2 milioane de lei este valoarea totală a abaterilor şi neregulilor constatate de Curtea de Conturi, în urma controalelor de fond, arată raportul instituţiei pe 2015. Peste 90% din abaterile constatate sunt de natură financiar-contabilă, însă care, susţin inspectorii Camerei de Conturi Vaslui, ”nu au generat producerea de prejudicii, dar cu impact semnificativ asupra situaţiilor financiare controlate”. Practic, din cele 94 de entităţi verificate, niciuna nu a fost găsită în regulă cu toate documentele.

Prejudiciul total descoperit la instituţiile şi societăţile cu capital de stat verificate se ridică la 3.272.000 de lei, bani care urmează a fi recuperaţi de la ordonatorii de credite. Cele mai mari abateri s-au constatat în ceea ce priveşte plata unor lucrări care nu au fost executate în realitate, valoarea pagubelor ridicându-se la 1.811.000 lei.

”S-au efectuat plăţi fără contraprestaţie ca urmare a acceptării la plată a unor cantităţi, prin situaţiile de lucrări, care la inspecţia fizică în teren s-a constatat că nu erau executate”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vaslui.

Pe lângă Consiliul Judeţean Vaslui, cu un prejudiciu de 707.000 lei, la acest capitol se mai regăsesc, între altele, comunele Măluşteni (636.000 lei), Găgeşti (134.000 lei), Vultureşti (108.000 lei), Drînceni (66.000 lei).

Inspectorii Curţii de Conturi au mai descoperit că primarii au acordat ilegal sporuri sau alte drepturi băneşti propriilor salariaţi, în sumă totală de 422.000 de lei. De asemenea, unele primării, precum Boţeşti, Bogdăniţa sau Pădureni, au plătit bunuri şi servicii care în realitate nu au fost efectuate. Primăria Ghergheşti a efectuat plăţi de 153.000 de lei fără documente justificative.

Angajaţii din mai multe primării au efectuat convorbiri telefonice în interes personal, în sumă totală de 79.000 de lei. La acest capitol se evidenţiază comunele Blăgeşti, Ciocani, Dimitrie Cantemir, Drînceni, Fruntişeni, Găgeşti, Ghergheşti.

”Nerespectarea prevederilor legale referitore la consumul de carburanţi şi efectuarea reparaţiilor auto a creat un prejudiciu de 104.000 lei la unităţile administrativ-teritoriale Murgeni, Blăgeşti, Ghergheşti, Ivăneşti, Pogoneşti, Soleşti. S-au efectuat cheltuieli de protocol în sumă de 17.000 de lei, prin depăşirea baremurilor stabilite de actele normative în vigoare, la UAT Blăgeşti, Pădureni şi Pochidia”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Cele 94 de entităţi verificate de Camera de Conturi Vaslui pentru activitatea desfăşurată în 2015 reprezintă o treime din instituţiile publice şi societăţile din judeţ la care consiliile locale sau cel judeţean sunt unici acţionari. Pe lângă Consiliul Judeţean şi primăriile din Vaslui, Bârlad şi Murgeni, au mai fost controlate 28 de unităţi administrativ teritoriale, 56 de ordonatori terţiari de credite şi şase societăţi de interes local.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.