Jurnaliştii New York Times au scris un editorial extrem de acid, în care au catalogat drept laşă şi periculoasă politica preşedintelui Donald Trump de a interzice temporar cetăţenilor din şapte ţări musulmane intrarea în SUA. În schimb, miliardarul republican a lansat o adevărată campanie de acuzaţii împotriva publicaţiei, susţinând că cineva ar trebui să cumpere ”instituţia de ştiri false” şi să o pună pe picioare ori să o lase să moară cu deminitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai întâi ar trebui să reflectăm asupra cruzimii deciziei de vineri a preşedintelui Trump de a suspenda pe termen nedeterminat programul de relocare a refugiaţilor sirieni şi de a interzice temporar cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane să intre în Statele Unite. A durat doar câteva ore pentru a deveni martorii rănilor şi suferinţelor impuse familiilor, care aveau toate motivele să creadă că au scăpat de măcelul şi despotismul din propria ţară şi au ajuns într-o naţiune a speranţei”.

Editorialul NY Times atrage atenţia asupra primelor victime ale ordinului executiv semnat de Donald Trump şi intitulat în mod ridicol ”protejarea naţiunii de intrarea teroriştilor străini în Statele Unite”. În acest sens, mai mulţi cetăţeni din cele şapte ţări vizate de ordin au fost reţinuţi în mod ilegal pe aeroporturile din SUA. În Brooklyn, un magistrat federal a hotărât ca cei reţinuţi pe aeroporturi să nu fie deportaţi în ţările lor de origine, iar decizii similare au fost luate în mai multe instanţe americane.

Jurnaliştii atrag atenţia că interdicţia impusă de preşedintele american va afecta viaţa şi cariera a sute sau chiar mii de imigranţi, care au trecut deja prin încercarea de a primi vize sau ”cărţi verzi” pentru a locui în Statele Unite.

”Faptul că acest ordin, a cărui scop taie respiraţia şi a cărui ton este de-a dreptul incendiar, a fost publicat chiar de Ziua Internaţională a Comemorării Holocaustului demostrează cruzimea şi indiferenţa preşedintelui faţă de istorie, precum şi faţă de cele mai profunde lecţii şi valori ale Americii”.

În editorial se arată că ordinul executiv semnat de preşedinte nu are nicio logică, întrucât invocă drept justificare atentatele teroriste de la 11 septembrie, deşi ţările de origine ale teroriştilor nu sunt incluse de interdicţie pentru că ”deloc întâmplător acolo există afaceri ale familiei Trump”.

De asemenea, documentul nu menţionează în mod explicit nicio religie, dar stabileşte un standard neconstituţional prin excluderea musulmanilor, în timp ce permite angajaţilor guvernamentali să permită intrarea unor membri ai minorităţilor religioase din şapte ţări unde predomină Islamul.

”Limbajul acestui ordin demostrează clar că xenofobia şi islamofobia care a marcat campania dl. Trump este aici pentru a păta şi preşedinţia de la Casa Albă”.

Jurnaliştii îi atacă şi pe congresmanii republicani care rămân tăcuţi şi sprijină tacit această interdicţie, precizând că vor rămâne în istorie drept laşi.

Preşedintele Donald Trump a răspuns pe Twitter, acuzând publicaţia de promovarea unor ştiri false şi cerând oricărei persoane cu abilităţi reale să cumpere ”instituţia falimentară” şi să o conducă corect ori să o lase să moară cu demnitate.

De asemenea, miliardarul republican a acuzat că a fost încă de la început prezentat într-o lumină proastă de Washington Post şi New York Times.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.