CECCAR îi solicită preşedintelui ANAF să completeze proiectul de ordin privind formularele de înregistrare fiscală a contribuabililor şi tipurile de obligaţii fiscale care formează vectorul fiscal, cu obligativitatea menţionării modului de organizare şi conducere a contabilităţii, precum şi a datelor de identificare ale persoanelor care asigură organizarea şi conducerea contabilităţii şi care răspund pentru aplicarea corespunzătoare a reglementărilor contabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"CECCAR, ca organism care gestionează profesia contabilă considerăm în interesul public oportună modificarea proiectului de ordin al preşedintelui A.N.A.F. privind modificarea O.P.A.N.A.F. nr. 3698/2015, pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor şi a tipurilor de obligaţii fiscale care formează vectorul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, publicat la rubrica transparenţă decizională în data de 20.01.2017", se arată în scrisoarea adresată preşedintelui ANAF Bogdan Nicolae Stan de către preşedintele CECCAR, Robert Aurelian Şova.

Invocând Legea contabilităţii, CECCAR consideră că se impune completarea informaţiilor din rubrica "IV. ALTE DATE PRIVIND CONTRIBUABILUL" cu cele referitoare la modul de organizare şi conducere a contabilităţii conform prevederilor Legii contabilităţii, precum şi referitoare la datele de identificare ale persoanelor care asigură organizarea şi conducerea contabilităţii şi care răspund pentru aplicarea corespunzătoare a reglementărilor contabile.

De asemenea, cere ca informsaţiile privind modul de organizare şi conducere a contabilităţii să fie diferenţiate astfel: pentru persoane impozabile a căror contabilitate este organizată şi condusă în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie şi pentru persoane impozabile a căror contabilitate este organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii.

"Relevanţa acestor informatii, a căror completare nu durează mai mult de 1 minut adăugându-se la cele 9 minute estimate de ANAF pentru completarea întregului formular, pentru încurajarea şi susţinerea conformării voluntare, pentru reducerea riscurilor de neconformare la nivelul mediului de afaceri, pentru a susţine angajamentul reglementatorului de a pune accentul pe prevenţie şi nu pe sancţionare, pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect, inclusiv în piaţa contabilităţii, pentru campania de diminuare a evaziunii fiscale şi de creştere a eficienţei în colectarea creanţelor fiscale, şi nu în ultimul rând, pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor având în vedere noua viziune privind rolul profesionistul contabil conform studiului IFAC “THE ROLE OF SMPS IN PROVIDING BUSINESS SUPPORT TO SMES New Evidence”, au fost evidenţiate şi în cadrul sondajului efectuat de CECCAR la care au răspuns aproximativ 3.600 de contribuabili care au completat sau au asistat la completarea Formularului 088. De asemenea, au fost dezbătute cu reprezentanţi ai mediului de afaceri cu care am participat la discuţiile iniţiate de ANAF pentru identificarea măsurilor ce se impun ca urmare a eliminării Formularului 088", argumentează preşedintele CECCAR.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.