Preşedinta Alternativei pentru Germania (AfD), Frauke Petry, a lansat miercuri seara un apel pentru eliminarea dreptului fundamental la azil politic, care este înscris în Constituţie. În schimb, formaţiunea de extremă-dreapta propune înlocuirea acestui drept fundamental cu acordarea unui drept fără caracter obligatoriu pentru autorităţile de la Berlin, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste un milion de migranţi au ajuns în ultimii doi ani în Germania, dintre care cei mai mulţi sunt musulmani originari din ţările Orientului Mijlociu. Acest val migratoriu a generat temeri reale cu privire la situaţia de securitate şi dificultăţile majore de integrare a noilor veniţi, care au dus în consecinţă la proliferarea grupărilor populiste şi de extremă-dreapta.

Germania va organiza alegeri generale în septembrie 2017, în vreme ce electoratul pare din ce în ce mai atras de AfD.

”Suntem în favoarea schimbării legii azilului exprimată în articolul 16a şi credem că acest drept ar trebui să fie modificat într-un privilegiu acordat de către stat”, a declarat Frauke Petry într-un interviu pentru săptămânalul Die Zeit.

Liderul AfD crede că refugiaţii care fug din calea războiului ar trebui să fie ajutaţi, însă susţine că nu aceasta este situaţia celor mai mulţi solicitanţi de azil din Germania. Aceasta a generat un val de controverse anul trecut, după ce a sugerat că poliţiştii ar trebui să primească puterea de a deschide focul împotriva imigranţilor ilegali.

Frauke Petry a precizat că cei care au redactat legea fundamentală se gândeau la ”un număr extrem de redus de persoane pe care naţiunea postbelică ar trebui să-i primească într-un semn de responsabilitate pentru atrocităţile comise în al doilea Război Mondial”.

Aceasta susţine că ”nu este cu siguranţă obligaţia germanilor de a adăposti de două ori mai mulţi solicitanţi de azil decât toate ţările europene puse laolaltă”.

Constituţia Germaniei garantează prin articolul 16a dreptul la azil politic, care este considerat fundamental şi nu poate să fie în niciun caz eliminat. Cancelarul Angela Merkel a susţinut anterior că dreptul fundamentaş la acordarea azilului pentru cei persecutaţi politic nu poate să fie refuzat.

La începutul lunii, conservatorii bavarezi au sugerat ideea introducerii unei ţinte mai flexibile cu privire la numărul de solicitanţi de azil pe care ar trebui să-i accepte anual Germania.

Sondajele arată o susţinere de 12% pentru AfD, care ar depăşi cu uşurinţă pragul electoral de 5% necesar pentru a intra în Bundestag.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.