Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri, la finalul audierii din Comisia de control a SRI, că au existat protocoale de colaborare cu organele de aplicare a legii, dar ofiţerii SRI au oferit doar asistenţă tehnică de specialitate şi nu au desfăşurat activităţi de cercetare penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Au existat, în urma hotărârilor pe care dedidenţii le-au luat, protocole de colaboare cu organele de aplicare a legii. Vă pot spune că ofiţerii SRI au oferit în cadrul acestor protocoale asistenţă tehnică de specialitate şi nu au desfăşurat activităţi de cercetare penală. Cu alte cuvinte, punerea în aplicare a mandatelor a însemnat prestare de servicii de supraveghere operativă şi tehnică în aceste dosare în baza şi în limitele mandatelor”, a afirmat Hellvig.

Directorul SRI a ţinut să precizeze că această coleborare se realizează şi în prezent, în concordanţă cu decizia CCR din martie 2016.

„În prezent, colaborează cu organele de aplicare a legii, colaborarea se face în concordanţă cu decizia CCR din martie 2016. Consider că astăzi avem nevoie de un cadru legal adaptării nevoilor statului clar, trasparent şi îmi exprim speranţa că Parlamentul României să ne ajute în acest sens”, a subliniat Eduard Hellvig.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a publicat recent un document al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării vizând relaţia dintre serviciile de informaţii şi justiţie, din care ar rezulta că CSAT a trasat SRI sarcini informativ-operative ce nu se regăsesc în cadrul legal cunoscut, cum ar fi prevenirea accesului unor “persoane corupte” în funcţii de conducere, deşi acestea nu erau condamnate printr-o hotărâre judecatorească definitivă. Documentul, care datează din 16 februarie 2016, este un răspuns oficial al CSAT către UNJR, referitor la extinderea competenţelor SRI în zona justiţiei.

UNJR a semnalat şi că existenţa echipelor mixte SRI - procurori nu ar avea nicio bază legală.

"În privinţa relaţiei dintre parchete şi serviciile de informaţii, CSAT a precizat că relaţiile de cooperare interinstituţională s-au materializat în «constituirea de echipe mixte, cu reprezentanţi ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional»” spun judecătorii.

Ei reamintesc că existenţa echipelor mixte SRI-procurori a fost anunţată încă din mai 2014 de preşedintele Traian Băsescu, iar la bilanţul DNA pentru 2015 a fost confirmată de directorul SRI, Eduard Hellvig.

"Pentru lămurirea acestei chestiuni, UNJR a solicitat instituţiilor implicate informaţii privind componenţa, competenţa, modul de acţionare a acestor echipe comune, cereri ce au fost însă respinse, pe motiv că informaţiile legate de acestea sunt clasificate", a mai arătat UNJR.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.