Luna cadourilor a adus vânzări record pentru comercianţii din România, care au înregistrat încasări mai mari cu până la 80% pe fondul creşterii salariului mediu şi a scăderii TVA în 2016, iar românii au alocat mai mulţi bani pentru cumpărături decât în luna decembrie a anului 2015, arată datele centralizate de News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scăderea TVA de anul trecut, de la 24% la 20%, a fost unul dintre principalii factori ai menţinerii inflaţiei în teritoriu negativ şi ai avansului consumului în 2016.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a încheiat anul 2016 la nivelul de -0,5%, uşor sub estimări. 

În plus, câştigul salarial mediu net la nivel naţional avea în noiembrie un ritm de creştere anual de 13,2%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Vânzările comercianţilor din industria alimentară au crescut în ultima lună a anului trecut cu 10-15% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

Însă în ultimele două luni preţurile legumelor şi fructelor au fost crescute nejustificat de către transportatori care au speculat aprecierea dolarului.

“Singura problemă a fost creşterea dolarului care a avut o influenţă asupra preţului transportului de produse. Este o perioadă în care fructele şi legumele din România sunt aduse din ţări care nu sunt membre ale UE şi care lucrează în dolari. (...) Avem câţiva importatori de legume şi fructe în România, au profitat de creşterea dolarului şi au mărit preţurile mai mult decât trebuia. Este un mare dezavantaj pentru consumator”, a declarat preşedintele FSIA, Dragoş Frumosu, pentru News.ro. 

Potrivit reprezentanţiilor Carrefour, cele mai mari vânzări au fost înregistrate în ziele de 21, 22, 23 şi 30 decembrie şi au reprezentat 22% din vânzările companiei în luna decembrie.

“Luna decembrie este luna de vârf în retail şi a fost la fel şi în acest an. Vânzarile au fost mai mari decât cele din aceeaşi perioada a anului trecut”, au subliniat reprezentanţii Carrefour.

În decembrie şi magazinele din marile centre comerciale au înregistrat vânzări în creştere, având în vedere că unele dintre ele au funcţionat chiar şi de sărbători.

AFI Cotroceni, Bucureşti Mall sau Plaza Mall au fost singurele centre comerciale care au fost deschise în zilele de Crăciun şi Anul Nou.

“În luna decembrie, românii sunt mai predispuşi cumpărăturilor şi alocă un buget mai mare, drept pentru care, valoarea coşului mediu de cumpărături a fost considerabil mai mare faţă de o lună obişnuită. (…) În medie, valoarea coşului de cumpărături în AFI Cotroceni în 2016 a crescut cu 20%, în comparaţie cu 2015”, a declarat, pentru News.ro, managerul general al AFI Cotroceni, Sorin Scîntei.

Majorarea valorii coşului mediu achiziţionat se datorează şi măsurilor legislative, respectiv scăderea TVA şi creşterea salariului mediu, potrivit jucătorilor din piaţă.

Potrivit unui studiu publicat în luna decembrie de compania de cercetare Mednet Marketing Research Center, persoanele din marile oraşe din România, cu peste 100.000 de locuitori, erau dispuse să aloce, în medie, un buget de 1.698 de lei (377 de euro) pentru cheltuielile de sărbătorile de iarnă, în creştere cu 4,4% faţă de bugetul alocat în aceeşi perioadă din 2015, de 1.626 de lei.

Unele dintre cele mai mari creşteri au fost înregistrate de retailerii de electronice şi electrocasnice.

Spre exemplu, retailerul Altex România, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie, a înregistrat o creştere de 40% în decembrie 2016, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ritm de creştere similar pe întreg anul 2016.

“Printre cele mai căutate categorii de produse din ultima lună a anului se numără gadgeturile şi electrocasnicele mici, fiind produse potrivite pentru cadouri, dar şi electrocasnicele mari”, susţin reprezentanţii Altex.

Altex estimează un avans de 40% al vânzărilor şi în luna ianuarie a acestui an, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Şi datele transmise de platforma online de anunţuri Olx.ro arată că cele mai vândute produse în luna cadourilor au fost electronicele şi electrocasnicele, fiind realizate peste 160.000 de tranzacţii la această categorie pe platforma online.

Cea mai mare creştere din rândul comercianţilor consultanţi de News.ro a fost înregistrată de Fashion Days, unul dintre cei mai mari retaileri online de modă din România.

“În decembrie 2016, Fashion Days a înregistrat o creştere de 80% a vânzarilor, comparativ cu decembrie 2015. Aceasta creştere se datorează ofertei foarte bune de produse pentru sezonul toamna-iarna 2016, asociată cu servicii precum livrare şi retur gratuite pentru orice comandă, indiferent de valoarea acesteia”, a declarat, pentru News.ro, directorul departamentului de marketing al Fashion Days, Andrei Chirilă.

Retailerul de bricolaj Praktiker a înregistrat, în ultima lună a anului 2016, o creştere de 2,9% comparativ cu luna decembrie a anului 2015 şi estimează un avans de 10% al vânzărilor în luna ianuarie a acestui an, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.