Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat miercuri după-amiază că a fost nevoit să facă precizări suplimentare partenerilor europeni după ce preşedintele Igor Dodon a afirmat la Moscova că socialiştii îşi propun să câştige alegerile legislative din 2018 şi vor anula imediat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, transmite deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astfel de declaraţii nu vor avea niciun fel de aplicare practică la Chişinău [...] Acest acord este unul din pilonii noştri strategici pe care se bazează guvernul. Avem regim liberalizat de vize, avem un acord de finanţare macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro şi dacă cetăţeanul simplu nu a simţit aceste investiţii ale UE, atunci nu este vina Uniunii Europene, dar a administraţiie de la Chişinău”, a declarat premierul Filip la începutul şedintei Guvernului.

Prim-ministrul moldovean a explicat că Igor Dodon face doar declaraţii politice, iar direcţia europeană este susţinută în schimb de legislativul şi executivul de la Chişinău. De asemenea, acesta s-a plâns că a trebuit să facă mai multe precizări partenerilor europeni, care s-au arătat îngrijoraţi de declaraţiile lui Dodon.

”Declaraţia privind Uniunea Euroasiatică a domnului Dodon este doar o declaraţie politică care nu poate fi pusă în aplicare fără acordul Parlamentului şi Guvernului. Am spus anterior atât premierului rus Medvedev, dar şi preşedintelui Putin că nu văd oportun o discuţie UE-Moldova-Federaţia Rusă. Noi avem relaţii aparte cu Uniunea Europeană, iar altă relaţie cu Federaţia Rusă”, a declarat premierul de la Chişinău.

Premierul moldovean a făcut trimitere la declaraţiile făcute în urmă cu o zi de Igor Dodon, care a precizat că socialiştii de la PSRM vor câştiga alegerile parlamentare din 2018 şi intenţionează să anuleze Acordul de Asociere cu UE, care a fost semnat în 2014 de către Republica Moldova.

De asemenea, preşedintele moldovean a menţionat că intenţionează să semneze un memorandum de colaborare cu Uniunea Euroasiatică, care nu va fi în contradicţie cu alte acorduri semnate de Republica Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.