Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda, spune că statului elevilor nu este respectat în multe dintre unităţile de învăţământ din judeţ, primind sesizări că elevii nu sunt lăsaţi să intre în şcoli dacă nu poartă uniformă, le sunt confiscate bunurile sau sunt reclamaţi dacă nu participă la şedinţele consiliului de administraţie, el precizând că profesorii care nu respectă acest statut pot fi sancţionaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Principalele reclamaţii pe care le primim de la elevii din judeţul Constanţa cu privire la statutul elevului se referă la nepermiterea în unitatea de învăţământ dacă nu poartă uniforma, deci directorii de şcoli citesc în mod tendenţios statutul elevului, nepermiţându-le elevilor să intre în şcoală dacă nu poartă uniforma. De asemenea, încă se reclamă confiscarea bunurilor, deposedarea elevilor de bunurile acestora, se reclamă neconsultarea elevilor, se reclamă neparticiparea elevilor la consiliile de administraţie. Din datele pe care le avem elevii nu sunt chemaţi la şedinţele consiliului de administraţie, le este refuzată participarea. Profesorii ignoră încă prevederile legale de absenţă, de faptul că pot pune absenţă doar dacă elevul este absent cu adevărat, prevederile legate de comunicarea notei înainte de trecerea în catalog, prevederile legate de aducerea lucrărilor în termen de maxim trei săptămâni lucrătoare - 15 zile. Noutăţile din statutul elevului sunt privite cu reticenţă şi de cele mai multe ori profesorii le ignoră. Rolul nostru este să punem în aplicare documentul pentru care am lucrat un an de zile”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Întrebat ce se poate întâmpla cu profesorii care nu respectă statutul elevilor, Alexandru Manda a precizat că aceştia pot fi sancţionaţi.

“Încălcarea statutului elevului este o încălcare a atribuţiilor de serviciu. Prin ordin de ministru, unităţile de învăţământ, prin profesori, au obligaţia de a pune în aplicare acest document. Nerespectarea statului elevului de către profesori este practic o încălcare a regulamentelor interne, a regulamentelor existente, o încălcare a normelor de lucru şi acesta primeşte sancţiunile prevăzute în statutul cadrului didactioc şi în contractul colectiv de muncă. Dar asta dacă cineva sesisează şi acesta e rolul nostru al asociaţiei şi unitatea de învăţământ ajunge la concluzia că profesorul a încălcat statutul”, a afirmat liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

El a menţionat că în toamna anului trecut a descoperit că regulamentul de ordine interioară de la Colegiul Comercial ”Carol I” din municipiul Constanţa a descoperit mai multe prevederi care încălcau statutul elevului.

“În octombrie-noiembrie am descoperit în regulamentul de la Carol I prevederi prin care elevii care nu respectau regulamentul intern, care îi obliga să intre în şcoală cu uniformă, sancţiunile erau de a veni la şcoală cu articole de papetărie de 50 de lei, de a face muncă în folosul şcolii timp de cinci zile. Au fost elevi puşi să sape în grădina liceului ca sancţiune pentru ce au făcut”, a mai spus Manda.

El a precizat că după reclamaţiile făcute a constatat o îmbunătăţire a regulamentului, dar că statutul elevului nu este respectat în totalitate. De asemenea, anul trecut a făcut o plângere penală pe numele directorului de la Colegiul Comercial ”Carol I” pentru abuz în serviciu, legată de acele prevederi din regulament, la care nu a primit vreun răspuns. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.