CFR Călători a încheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de 2015, şi cu un profit de 1,2 milioane de lei, în linie cu rezultatele bugetate, potrivit rezultatelor preliminate trimise la solicitarea News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, estimase un nivel al profitului net de 1,2 milioane lei încă de la începutul lui 2016, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern în luna aprilie a anului trecut.

Numărul de pasageri transportaţi a scăzut în 2016 cu 3,7% faţă de anul precedent, de la 54,9 milioane la 52,89 milioane. Totodată, compania a reuşit să-şi reducă arieratele, potrivit reprezentanţilor CFR Călători.

"Anul 2015 a fost încheiat cu arierate în sumă de 208,4 milioane lei, iar la data de 31 decembrie 2016 se estimează arierate în valoare de 178,5 milioane lei”, se arată în răspunsul trimis la solicitarea News.ro.

În 2015, CFR Călători a înregistrat un profit de 31,75 milioane de lei.

Cifra de afaceri aferentă anului trecut este în curs de calculare, potrivit reprezentanţilor companiei.

Bugetul operatorului feroviar pe 2016 prevedea venituri totale de 2,23 miliarde lei, în creştere cu 5,7% faţă de anul anterior, din care 1,2 miliarde lei reprezintă subvenţii de la stat.

În decembrie 2015 a fost semnat acordul între reprezentanţii federaţiilor sindicale şi CFR Călători, care prevedea acordarea unor drepturi salariale începând cu 1 decembrie 2015, respectiv majorarea salariului cu 10%.

Pentru investiţii era prevăzut un buget de 76,9 milioane de lei, sumele fiind folosite în special pentru achiziţionarea de rame electrice sau trenuri electrice noi, de vagoane şi locomotive. CFR Călători a solicitat compensaţii pentru asigurarea pachetului social, care reprezintă o formă de subvenţie din partea statului, în valoare de 1,44 miliarde lei.

Investiţiile făcute în 2016, realizate din fonduri proprii, au vizat modernizarea a 15 vagoane, potrivit informaţiilor transmise pentru News.ro în luna decembrie a anului trecut.

În plus, compania a finanţat reparaţii pentru 431 vagoane de călători şi pentru 29 de locomotive Săgeata Albastră, alte 10 unităţi fiind încă în reparaţii. În 2016, CFR Călători a introdus în circulaţie trenuri spre Kiev (din 1 aprilie 2016) şi spre Salonic (în sezonul estival).

Pasagerii vor putea şi în acest an să călătorească în afara ţării, zilnic, cu trenuri directe din Bucureşti Nord către Viena, cu preţuri începând de la 39 euro pe sens, şi către Budapesta, cu preţuri de la 29 euro pe sens, iar în sezonul estival către Sofia şi Salonic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.