Un adolescent în vârstă de 16 ani, din comuna gălăţeană Schela, elev la Seminarul de Teologie şi pasionat de astronomie, a descoperit o stea variabilă pe care denumit-o ”Schela V1”, după numele localităţii natale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pasionat de astronomie, Andrei Marian Stoian a descoperit steaua variabilă pe care a denumit-o "Schela V1", după numele localităţii în care locuieşte, pe 3 ianuarie 2017, potrivit unui comunicat al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. 

Adolescentul în vârstă de 16 ani a reuşit acest lucru la Observatorul Astronomic din comuna Schela, pe care l-a amenajat cu ajutorul părinţilor şi al Primăriei din localitate, descoperirea astrului fiind rezultatul unei serii de observaţii realizate în ultimele luni ale anului 2016.

Aceste observaţii astronomice au fost realizate cu telescopul principal de tip Newton al observatorului astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 130mm f/5 şi camera CCD Atik 314L+.

”M-am simţit mândru de mine şi m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu ştia. Având privilegiul de a numi steaua aşa cum am dorit eu, am preferat să o numesc «Schela» pentru că aşa am simţit, ca numele comunei mele să apară pe cer", a spus Andrei-Marian Stoian.

”Schela V1” este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelaţia Auriga, a cărei variaţie este de ordinul orelor ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei.

Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmându-se astfel descoperirea.

Tânărul din Schela, elev la Seminarul Teologic ”Sf. Ap. Andrei” Galaţi, este pasionat de astronomie din anul 2010, când a devenit membru al Astroclubului "Călin Popovici" din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi.

Îndrumat de muzeograful Ovidiu Tercu, tânărul a pus bazele unui Observator Astronomic la Schela în anul 2013, care din luna noiembrie a aceluiaşi an deţine codul IAU-MPC L23, necesar pentru raportarea observaţiilor ştiinţifice la asteroizi şi comete, inclusiv asteroizi apropiaţi Pământului, unii dintre aceştia fiind incluşi în categoria asteroizilor potenţial periculoşi Pământului.

Obţinerea codului MPC a fost posibilă în urma dotării Observatorului din Schela cu un telescop profesional obţinut prin intermediul unui proiect accesat de către Primăria Schela prin ONG-ul Cerc Schela.

Andrei-Marian Stoian nu este la prima performanţă de acest fel. În luna octombrie 2016, împreună cu muzeograful Ovidiu Tercu, la Observatorul Astronomic din Galaţi, a contribuit la descoperirea stelelor variabile Galaţi V8 şi Galaţi V9.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.