Valentina Elisei Ardean, căpitanul naţionalei de handbal feminin la JO de la Rio, a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre cum decurge recuperarea sa după operaţia de ligamente suferită în toamnă, dar şi despre cum vede viitorul său, inclusiv la echipa naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valentina Elisei Ardean va împlini 35 de ani în luna iunie, iar de trei luni trece din nou prin coşmarul recuperării după o accidentare gravă, urmată de o intervenţie chirurgicală. În 2009, ea a suferit o ruptură de ligamente la genunchiul stâng, fiind operată în Belgia, şi nu a putut juca şase luni, iar acum situaţia este similară, doar că intervenţia chirugicală a fost la genunchiul drept şi a avut loc la Bucureşti.

Accidentarea lui Alice, aşa cum îi spun prietenii, a scos-o din circuit nu doar de la echipa de club, SCM Craiova, ci şi de la echipa naţională, cu care nu a putut participa la Campionatul European din luna decembrie, unde tricolorele au ocupat locul 5.

Extrema stângă povesteşte în interviul acordat News.ro despre cum se simte după primele trei luni de recuperare, dar şi ce urmează în privinţa carierei sale.

- Alice, La Mulţi Ani şi sănătate. Cum te simţi după trei luni de recuperare?

- La Mulţi Ani şi sănătate tuturor. Sunt bine pentru perioada în care sunt cu recuperarea, chiar săptămâna viitoare voi merge la control şi vom vedea ce spun medicii, ce exerciţii îmi recomandă, ce mai am de făcut. Acum lucrez în sală, braţe, picioare, abdomen, cam tot, doar că nu alerg, încă nu am voie, abia la 16 săptămâni de la operaţie încolo voi putea începe, dar tot cu acordul medicilor. Eu mă simt bine, şi acum aş putea intra pe teren dacă ar fi după mine, dar nu e aşa simplu. Există anumite proceduri, anumite trepte de parcurs în evoluţia recuperării şi trebuie respectate, pentru că nu vreau să revin pe teren doar să fiu revenită, ci să fac treabă, să fiu eu cea dinainte şi să-mi ajut echipa.

- Când ţi-a fost cel mai greu în această perioadă?

- În prima lună. Atunci a fost cel mai greu, pentru că am depins de cineva să mă ajute, apoi de cârje, dar treptat a fost din ce în ce mai bine. Trebuie timp şi răbdare, iar eu am învăţat deja despre ele de data trecută. Atunci a fost mult mai greu, nu ştiam la ce să mă aştept, cum va fi... Dar acum am mai multă încredere, gândesc pozitiv, optimist, fac tot ce îmi spun medicii şi cred că va fi bine.

- Ţi-e dor de handbal?

- Cum să nu? Dar sunt obligată să mă concentrez pe recuperare. Sigur că merg pe la fetele de la echipă, vorbim, le văd, ne mai încurajăm şi va trece. Mă gândesc că am venit de la Jocurile Olimpice, am avut câteva zile libere şi apoi am mers la echipă, nu puteam sta deoparte. Trebuia să ne cunoaştem mai bine şi pe teren, să ne simţim înainte să înceapă sezonul. Am jucat doar câteva meciuri şi apoi a venit accidentarea în meciul cu CSM Bucureşti. Aşa a fost să fie, a trecut mâţa neagră pe strada mea, cum se spune (râde – n.r.).

- Ce şanse mai sunt să intri în acest sezon pe teren pentru SCM Craiova?

- Nu pot spune ce şanse sunt, pentru că nu depinde de mine, ci de medici. Eu sper din tot sufletul şi mi-ar plăcea să mai prind câteva meciuri pe final de sezon, dar vom vedea ce va fi prin luna aprilie.

- Nu ai putut fi prezentă cu naţionala la Europene din cauza accidentării. Cum ţi s-a părut evoluţia României?

- Am fost în faţa televizorului, mi-au plăcut fetele mult şi cred că au avut un rezultat foarte bun, având în vedere schimbările din echipă, prezenţa a multe fete tinere, fără experienţă, dar şi schimbarea antrenorului şi timpul scurt pentru pregătiri. M-a tot întrebat lumea atunci de echipa naţională, dar nu am vrut să comentez. Eu eram accidentată şi nu eram acolo.

- Între timp au avut loc şi retrageri din echipa naţională – Paula Ungureanu, Aurelia Brădeanu, Oana Manea. Te-ai gândit şi tu la această variantă?

- Sincer, nu. Ele au decis să se retragă, este decizia lor pe care eu nu-mi permit s-o comentez, ci doar s-o respect. Dar situaţia mea este cu totul alta. Obiectivul meu acum este să revin pe teren, sută la sută, aşa că nu pot spune altceva despre echipa naţională. În momentul de faţă nu m-am gândit la retragere, prioritatea mea este să mă refac după operaţie, iar apoi vom vedea ce se va întâmpla şi cu echipa naţională. Dar acum nu am acest gând privind o retragere. Eu îmi păstrez încrederea în mine şi în medicii care se ocupă de mine, dr. Oancea şi dr. Dinu, şi abia aştept să revin pe teren. Deocamdată sunt bine, cu cei apropiaţi, cu familia, chiar duminică îl sărbătorim pe băieţelul nostru, aşa că iau totul pas cu pas.

Valentina Elisei Ardean este triplă medaliată cu naţionala României – argint la CM din 2005 şi bronz la CM din 2015, la ambele fiind aleasă cea mai bună extremă stânga din competiţie, respectiv bronz la CE din 2010. De asemenea, la ultimele campanii ale naţionalei a fost căpitanul echipei, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Rio, iar în absenţa sa, la Campionatul European de luna trecută, Cristina Neagu a preluat atribuţiile de căpitan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.