Aproximativ 200 de oameni au protestat, miercuri seară, în Piaţa Universităţii din Capitală, faţă de iniţiativa Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa legii care prevede că pot fi membri ai Guvernului doar persoanele care nu au suferit condamnări penale. Demonstranţii au scandat "Jos Ciorbea!", "Avocatul hoţilor şi al mafioţilor!", "Demisia!", unii dintre ei purtând pancarte, iar alţii având lopeţi cu care au făcut pârtie pe trotuarele din Piaţa Universităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 200 de oameni s-au strâns în Piaţa Universităţii din Bucureşti în urma unei apel lansat pe Facebook, intitulat "Victor Ciorbea, eşti demis!". Protestatarii au scandat "Jos Ciorbea!", "Avocatul hoţilor şi al mafioţilor!", "Demisia!". 

Protest
Protest "Victor Ciorbea, eşti demis!" în Piaţa Universităţii/Foto: Cristina Radu

Unii dintre demonstranţi au purtat pancarte pe care scria "Nu vrem infractori în Guvern, Parlament, instituţii şi agenţii ale statului! Nu amnistie, nu graţiere!".

Protest
Protest "Victor Ciorbea, eşti demis!" în Piaţa Universităţii/Foto: Cristina Radu

"Noi suntem nişte bieţi, da, aşa a spus. Nu suntem. Noi îi spunem să se ducă la culcare. Ne-am săturat de învârtelile lui. Am crezut mai mulţi în el, acum să se retragă! Domnul Ciorbea trebuie să înţeleagă un lucru: dacă era o problemă de făcut în privinţa acestei legi, a avut câţiva ani.. .Exact acum, când a vrut domnul Dragnea şi consideră că trebuie să fie şi el prim-ministru. Să nu uităm că după primele consultări, domnul Dragnea a ieşit şi a spus că nu va fi prim-ministru, în mod clar gândindu-se la un plan. Nu trebuie să fii doctor în drept ca să îţi dai seama că ce face domnul Ciorbea este o cusătura cu aţă albă. Nu poţi pune lupul paznic la oi", a spus unul dintre protestatari.

Unii dintre demonstranţi au venit "înarmaţi" cu lopeţi şi au făcut pârtie pe trotuarele din Piaţa Universităţii.

Protest
Protest "Victor Ciorbea, eşti demis!" în Piaţa Universităţii/Foto: Cristina Radu

"Asta este o mişcare de protest împotriva Avocatului Poporului, care nu mai este avocatul poporului, ci este avocatul penalilor poporului", a spus un alt manifestant.

După aproximativ două ore de la începerea protestului, demonstranţii au început să se împrăştie.

Peste 800 de persoane au protestat, miercuri seară, şi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, nemulţumite de activitatea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şi cerând demisia acestuia după ce a atacat la Curtea Constituţională Legea 90/2001.

”Cred că e de datoria noastră, a cetăţenilor, să atragem atenţia ori de câte ori are loc un derapaj, au loc atacuri la adresa statului de drept. Ne adresăm întregii clase politice: societatea civilă nu tolerează niciun derapaj de la respectarea legilor şi o să ieşim în stradă ori de câte ori e nevoie să le taxăm abuzurile”, a spus, la portavoce, unul dintre participanţi.

Protest
Protest "Victor Ciorbea, eşti demis!" în Piaţa Universităţii/Foto: Cristina Radu

Oamenii au avut pancarte pe care erau scrise mesaje precum: ”Victor Ciorbea, Avocatul Poporului? Nu! Trădătorul poporului!”, ”Victor Ciorbea eşti demis de 140.000 de cetăţeni” sau ”Cu aşa un avocat poporul riscă o condamnare”.

Şi la Iaşi, a fost organizată o acţiune de protest, în Piaţa Palatului Culturii, la care au participat zece persoane. De asemenea, la Vaslui, în Piaţa Unirii din oraş, cinci oameni au cerut demisia Avocatului Poporului. Aceştia au venit cu două afişe pe care scria ”Demisia Ciorbea” şi ”Avocatul cui?”, fiind desenate o seceră şi un ciocan. Acţiunile au fost iniţiate pe Facebook, la fiecare anunţându-şi prezenţa iniţial câteva zeci de persoane.

"Din momentul în care a fost investit în funcţie, Victor Ciorbea i-a apărat, rând pe rând, pe Oprescu, Adamescu, Dragnea şi alţi corupţi, uitând de abuzurile îndreptate împotriva unor simpli cetăţeni. E timpul să îi anunţăm că toate astea au o limită: pe agenda societăţii nu figurează problemele condamnaţilor cu legea. Protestăm pentru principii ale democraţiei, nu împotriva votului celorlalţi - care ni se pot alătura”, se arată în mesajul transmis pe Facebook de iniţiatorii protestului.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, marţi, că cei care în ultimele zile i-au cerut demisia sunt "bieţi oameni” care nu ştiu despre ce este vorba şi nu au avut nici răbdarea şi nici interesul să citească excepţia pe care a formulat-o la Curtea Constituţională în cazul legii care împiedică persoane condamnate definitiv să fie miniştri. 

O petiţie online prin care se cere demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, a fost iniţiată la sfârşitul săptămânii trecute. Petiţia, intitulată "Victor Ciorbea, eşti concediat", fusese semnată, până miercuri seară, de circa 143.000 de persoane.

Protest
Protest "Victor Ciorbea, eşti demis!" în Piaţa Universităţii/Foto: Cristina Radu

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat ”indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind surprins că acesta acţionează ”în beneficiul unui singur om”.

"Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului. (...) Preşedintele României trage un semnal de alarmă, pentru că toţi românii trebuie să înţeleagă cât de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnaţilor penali să ajungă să ne conducă", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, declara, că gestul Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituţională în legătură cu Legea 90/2001 este unul “normal” şi “legal”, iar purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, nu are de ce să fie “agitată”.

În urma sesizării CCR, societatea civilă, dar şi PNL au cerut demisia Avocatului Poporului. "Aşa cum este acum, legat la sediul PSD, Avocatul Poporului nu mai are nicio logică instituţională, în afară de a-i asigura o funcţie călduţă domnului Ciorbea, care să-şi servească în continuare şeful - pe Liviu Dragnea. Este cazul ca domnul Ciorbea să-şi depună mandatul, pentru că nu reprezintă instituţia în fruntea căruia se află, ci tocmai contrariul rolului pe care trebuie să-l aibă Avocatul Poporului", spuneau liderii PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.