Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a discutat, "pe scurt", cu premierul Sorin Grindeanu despre sumele nerealizate la buget în 2016 şi a precizat că explicaţiile suplimentare trebuie date de specialişti şi de cei care au guvernat în 2016, adăugând, în privinţa anchetei parlamentare, că trebuie "să o luăm încet" cu astfel de demersuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă subiectul încasărilor la buget în 2016 a fost discutat în întâlnirea cu Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Finanţe, Iohannis a spus că s-a discutat "foarte pe scurt".

"Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat iniţial sintagma de «gaură la buget», ceea ce nici nu poate fi vorba. Este vorba de o sumă care nu s-a realizat pur şi simplu la încasări, din motive pe care vor trebui să le explice alţii, nu eu, cei care au guvernat, dar cert e că nu a plecat nimeni cu banii acasă", a spus el.

În privinţa anchetei parlamentare, Iohannis a spus că discuţia nu trebuie purtată prin "contre politice".

"Cred că este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului. Cred că ar fi foarte bine ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă şi să nu se ducă discuţia la nivel de contre politice", a precizat el.

Klaus Iohannis a adăugat că a discutat cu Dacian Cioloş despre previziunile bugetare, însă nu în detaliu, pentru că preşedintele are foarte puţine atribuţii în domeniu.

Preşedintele a afirmat că în actuala etapă este important să se lucreze "foarte serios" la bugetul pe 2017 şi a oferit Guvernului sprijin "la nivel de expert".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi seara, la Antena 3, că săptămâna viitoare, luni, va avea loc şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va vota constituirea comisiei de anchetă a guvernului Cioloş, în cadrul căreia va trebui să se afle de ce s-a încasat "cu mai puţin de 10 miliarde la bugetul ţării".

Birourile Permanente reunite au aprobat, marţi, solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificare condiţiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat din august şi noiembrie 2016 de către Guvernul Cioloş, a anunţat marţi secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor face o anchetă asupra procedurii şi veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş, a anunţat, luni seară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

“Mâine vom avea un Birou Permanent reunit pentru a repartiza la Comisiile de buget-finanţe din Cameră şi Senat cele două ordonanţe de rectificare bugetară din anul 2016, cea din august şi cea din 23 noiembrie. Pentru că până astăzi aceste ordonanţe nu fuseseră repartizate la Comisiile de specialitate. O să le cerem Comisiilor de specialitate buget-finanţe, înainte de a întocmi raportul, să se constituite în comisii de anchetă şi să facă o anchetă asupra procedurii şi asupra veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive”, a precizat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a prezentat cifre care ar demonstra că există o "gaură" la buget de 10 miliarde lei.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat, marţi, la Parlament, că el nu a pronunţat cuvântul ”gaură” la buget, fiind doar “o proiecţie nerealistă, o supraestimare a veniturilor bugetare din raţiuni politicianiste”, iar Curtea de Conturi va trebui să identifice “elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar” al Guvernului Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.