Secretarul de stat în Ministerul Energiei Aristotel Jude a declarat miercuri că nu există probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în România, consumul fiind acoperit, iar operatorul sistemului de transport „veghează în ceea ce priveşte echilibrarea comercială şi fizică a Sistemului Naţional de Transport”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sistemul Naţional de Transport este în echilibru. Nu există probleme în aprovizionarea cu gaze naturale. În ceea ce priveşte stocurile din depozitele de înmagazinare subterană, în momentul de faţă avem un stoc de 1,58 miliarde mc, având iniţial la începutul ciclului de extracţie un stoc de 2,35 miliarde”, a spus Jude, în urma comandamentului de la Dispeceratul Energetic Naţional.

În prezent, din depozitele de gaze se extrag în jur de 26 milioane metri cubi pe zi.

De asemenera, producţia internă livrată în Sistemul Naţional de Transport (SNT) a atins un nivel de 27,7 milioane mc, iar alte 2,8 milioane mc gaze sunt livrate direct din câmpurile de producţie şi care nu trec prin SNT, spun oficialii Ministerului Energiei.

Importul a fost în jur de 14,6 milioane mc de gaze în 24 de ore.

La rândul său, secretarul de stat Corina Popescu spune că în noaptea de marţi spre miercuri s-a înregistrat un consum gaze de 72,3 milioane metri cubi, nivel „maxim, din ambele sisteme, şi din SNT şi din reţelele de distribuţie”.

Întrebat dacă vor creşte preţurile pentru consumatorii casnici, Jude a spus că nu crede că trebuie să existe îngrijorări privind preţul, pentru că există un consum ridicat pe o perioadă scurtă de timp.

Oficialii ministerului au precizat că va fi organizată câte o şedinţă de comandament în fiecare zi, până când vremea va redeveni normală pentru luna ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.