Zilele civilizaţiei europene sunt numărate, afirmă filosoful Michel Onfray în "Décadence", o carte cu titlul voit provocator, care urmează să apară pe 11 ianuarie la Flammarion, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Civilizaţia iudeo-creştină europeană se află în fază terminală”, susţine filosoful ateu, care dă asigurări că a constatat acest fenomen ”cum ar face-o un medic cu o descuamare sau o fractură, un infarct sau un cancer”.

"Décadence", o carte de 650 de pagini, cu subtitlul ”de la Isus la 11 septembrie, viaţa şi moartea Occidentului”, intenţionează să povestească istoria civilizaţiei iudeo-creştine de la origini şi până în zilele noastre, uneori pe scurtături riscante.

Astfel, Michel Onfray nu evită să denunţe fără nuanţe ”aproape două mii de ani de antisemitism creştin şi teribila lui încoronare prin Holocaust”.

Însă cartea, a doua parte a unei trilogii intitulate "Brève encyclopédie du monde" (Scurtă enciclopedie a lumii) - după "Cosmos", apărută în 2015 şi urmată de "Sagesse", aşteptată în 2018 - impreionează prin nenumăratele şi savantele referinţe teologice şi filosofice.

Autorul nu-şi ascunde admiraţia faţă de opera lui Samuel Huntington şi ”Şocul civilizaţiilor” (1996), o carte, scrie Onfray, ”validată de real”, în pofida faptului că a fost ”desconsiderată la Apariţia ei în Franţa de către intelighenţia pariziană”.

Începutul sfârşitului civilizaţiei iudeo-creştine a început cu Nietzsche, care a proclamat moartea lui Dumnezeu, însă autorul ”Traité d'athéologie” (Tratat de ateologie) suprapune sfârşitul civilizaţiei occidentale cu fatwa emisă de Iran împotriva scriitorului britanic Salman Rushdie.

”Pe 23 februarie 2016, prima pentru cel care-l va ucide pe Salman Rushdie a fost crescută de Iran la 600.000 de dolari. Ce face Occidentul? Nimic. Ce poate să facă? Nimic”, deplânge Onfray, care afirmă de altfel că ”Dumnezeul Vaticanului a murit sub loviturile Dumnezeului Meccăi”.

”SCUFUNDARE CU ELEGANŢĂ”

Michel Onfray condamnă totodată ”atacurile” unor ţări ca Franţa şi Statele Unite împotriva unor ţări musulmane care ”nu ne ameninţau”, ca Irakul, Libia şi Mali.

Aplecându-se asupra morţii lui ben laden, pe care-o cataloghează drept o ”crimă”, Onfray scrie că ”terorismul de stat se numeşte război, iar terorismul «micul război» al celor care se opun războiului de stat”.

Occidentul, apreciază filosoful, trăieşte de-acum doar în consumerism. Or, remarcă el, ”cine, în aceste zile, şi-ar da viaţa pentru gadgeturi ale consumerismului devenite obiecte de cult al religiei capitalului? Nimeni”.

”Nu-ţi dai viaţa pentru un iPhone. Islamul, în schimb, are o armată planetară alcătuită din nenumăraţi credincioşi pregătiţi să moară pentru religia lor, pentru Allah şi pentru Profetul său”.

Filosoful libertarian atacă, de asemenea, liberalismul care, în opinia sa, ”este un factor de îmbogăţire a bogaţilor şi, de cele mai multe ori, de sărăcire a săracilor”. ”Europa este de luat, dacă nu de vândut”, scrie el.

”Prăbuşirea iudeo-creştinismului în Europa, scăderea nivelului fecundităţii populaţiei sale, cuplate cu «Resurgenţa islamului» şi creşterea ratei lui de fecunditate depun mărturie în favoarea islamului purtător al unei noi spiritualităţi europene capabile să dispună de puterea cu care se constituie civilizaţiile noi”, prevede autorul cărţii "Manifeste hédoniste" (Manifest hedonist), care denunţă totodată Conciliul Vatican II, care ”a făcut din Dumnezeu un amic de tutuit”, şi liberalizarea moravurilor.

”Legislaţiile postcreştine care eliberează sexualitatea şi o decuplează de procreare, de dragoste şi de familie contribuie la prăbuşirea demografică”, scrie el.

”Iudeo-creştinismul a domnit timp de aproape două milenii. O durată onorabilă pentru o civilizaţie. Civilizaţia care îl va înlocui va şi ea înlocuită. O chestiune de timp. Barca se scufundă: ne rămâne să ne scufundăm cu eleganţă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.