Noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), rezultat în urma alegerilor din iunie-decembrie 2016, se întruneşte vineri şi îşi alege preşedintele şi vicepreşedintele, la şedinţa de constituire urmând să ia parte şi şeful statului. Membrii CSM sunt aleşi pentru un mandat de şase ani, fără posibilitate de prelungire. În noiembrie 2016, CSM a luat act de cererea de pensionare depusă de preşedintele instituţiei, Mircea Aron.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ordinii de zi a şedinţei plenului CSM, vineri, în intervalul 9.30 - 10.30, este programată întâlnirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (mandatul 2011-2016) cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii care se va constitui.

Întâlnirea, care are loc la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, va fi urmată, ora 11.00, de şedinţa de constituire a noului Consiliului Superior al Magistraturii, la care şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis.

La ora 12.30 este programată alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii constituit în urma alegerilor organizate în perioada 7 iunie - 19 decembrie 2016.

Plenul Senatului a validat, în 27 decembrie, cu unanimitate de voturi, lista magistraţilor aleşi membri în Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, au fost votaţi: Marcu Simona Camelia - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Ghenea Mariana - ICCJ, Savonea Lia - Curtea de Apel Bucureşti, Ţînţ Nicoleta Margareta - Curtea de Apel Braşov, Chiş Andrea Annamaria - Curtea de Apel Cluj, Baltag Gabriela - Tribunalul Neamţ, Oprina Evelina Mirela - Tribunalul Ilfov, Bălan Mihai Andrei - Judecătoria Timişoara, Mateescu Mihai Bogdan - Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Olaru Codruţ - Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Ban Cristian Mihai - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Deac Florin - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Solomon Nicolae Andrei - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Toader Tatiana - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Lista a fost validată, prin vot secret cu bile, înregistrându-se 113 voturi ”pentru” şi niciun vot ”împotrivă”.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi sunt validaţi de Senat.

Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, care participă numai la lucrările în plen şi trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general.

Mandatul membrilor CSM are o durată de şase ani şi nu poate fi reînnoit.

În 14 noiembrie 2016, plenul CSM a luat act de cererea de pensionare depusă de preşedintele instituţiei, Mircea Aron, care ar urma să primească o pensie lunară de 24.000 de lei. Aron a fost membru al CSM din 1998 până în 2002, revenind în Consiliu în ianuarie 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.