Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună spune că, în opinia sa, nu ar fi oportună o lege a aministiei şi graţierii pentru că ar rezolva problemele doar imediat, în sensul că s-ar goli penitenciarele. "Am umbla la efect, nu la cauză”, a arătat Prună, la finalul întâlnirii de joi cu noul ministrul al Justiţiei, Florin Iordache.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La plecarea de la Ministerul Justiţiei, Raluca Prună a spus că a discutat cu noul ministru despre urgenţe, dar că nu este în măsură să îi facă acestuia recomandări, pentru că are şi experienţă, şi susţinere politică.

"Nu sunt în măsură să îi recomand domnului ministru Iordache nimic, domnia să este un om politic, vine din Parlament, are şi experienţă şi susţinerea politică necesare pentru a face un foarte bun mandat. Am discutat despre urgenţe, urgenţe care sunt în bilanţul meu, pe pagina ministerului. Importante sunt două lucruri: să se continue ceea ce s-a început şi pachetul de legi ale justiţiei, care cred că va fi un test. Este un pachet pregătit de CSM, consultat cu magistraţii şi pe care l-am lăsat acestui Guvern că să-l adopte şi să-l depună în Parlament. Domnul ministru a avut întrebări, am răspuns, eu sunt încrezătoare", a afirmat Raluca Prună. 

Întrebată dacă este de bun augur o lege a aministiei şi a graţierii, Raluca Prună a arătat că nu este de acord cu o asemenea soluţie. 

"Categoric, nu. Eu am spus asta de când mi-am preluat mandatul, că nu cred că o lege a aministiei şi a graţierii rezolvă problemele sistemice din penitenciare. Le-ar rezolva imediat, în sensul că am goli penitenciarele, dar ele s-ar umple din nou. Am umbla la efect, nu la cauză. Asta este opinia mea”, a arătat Prună.

Întrebată, de asemenea, dacă este oportună o modificare a Codurilor penal şi de procedura penală, aşa cum a susţinut, miercuri, Florin Iordache, Prună a răspuns: ”În măsura în care Curtea Constituţională constată că mai sunt prevederi care nu sunt Constituţionale în coduri, nu e vorba de a fi sau nu de bun augur. Avem obligaţia de a respecta deciziile Curţii. În rest, nu cred că mai este loc acum de modificări care nu sunt declarate neconstituţionale". 

Raluca Prună a mai spus că nu crede că astăzi mai există magistraţi în România care dau pedepse la comandă. 

"Astăzi nu este ceea ce era magistratura acum mulţi ani când, poate, se întâmplă acest lucru. Eu cred că sistemul judiciar funcţionează şi cred că şi pentru sistem este un moment al testului. Sistemul ar trebui să arate că este matur, că este independent. Toţi vrem o justiţie independentă: oameni politici, nepolitici, cetăţeni. Magistraţii trebuie să arate în vremurile cele mai grele că sunt independenţi, iar eu am încredere pentru moment că pot face asta”, a încheiat Raluca Prună.

Florin Iordache a declarat, miercuri, că o lege a graţierii poate fi adoptată în Parlament, dar este un subiect care trebuie analizat cu întreaga societate civilă. "Nici eu şi nici colegii lui din PSD nu au discutat în campania electorală despre adoptarea unei legi a graţierii, dar consider că acesta este un subiect care trebuie discutat şi analizat cu întreaga societate civilă", a afirmat Iordache.

Noul ministru al Justiţiei a mai spus, miercuri, când a fost audiat în comisiile parlamentare, că sunt peste 40 de decizii ale Curţii Constituţionale care vizează Codul penal şi Codul de procedură penală, iar acestea trebuie puse în acord cu Constituţia.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.