Programul de guvernare al PSD prevede, la capitolul "Politici publice în domeniul Muncii şi al Justiţiei Sociale", creşterea salariului minim până la 1.750 de lei în 2020, impozit pe venit zero pentru pensionarii cu pensii mai mici sau egale cu 2.000 de lei începând cu 2017, dar şi rezervarea a 10 la sută dintre locurile de la buget din sistemul universitar pentru tinerii care provin din mediul rural. De asemenea, ar urma să fie creată o reţea de cel puţin 20 de locuinţe protejate pentru victimele violenţei în familie şi să fie înfiinţate opt centre regionale specializate pentru asistarea copiilor cu tulburări de comportament şi alte opt centre de criză pentru situaţiile de viol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit programului de guvernare al PSD, salariul mediu pentru bugetari va creşte cu 56 la sută până în2020. În primul trimestru din 2017, vor creşte cu 15 la sută salariile din educaţie şi sănătate, cu 20 la sută salariile din administraţia publică locală şi cu 50 la sută salariile pentru actori.

În trimestrul III din 2017, salariile din educaţie şi cercetare vor creşte cu 20 la sută, iar salariile actorilor cu 50 la sută.

Documentul mai prevede că salariul minim brut pe economie va creşte progresiv: de la 1.450 de lei din 1 martie 2017, la 1.550 începând cu 1 ianuarie 2018, la 1.650 lei din 1 ianuarie 2019, urmând să ajungă la 1.750 lei din 1 ianuarie 2020.

Programul de guvernare prevede impozit pe venit zero pentru pensii mai mici sau egale cu 2.000 de lei lunar din 1 ianuarie 2017 şi impozit de 10 la sută pentru pensii mai mari de 2.000 de lei lunar începând cu 1 ianuarie 2018.

Pensia minimă garantată va creşte cu 60 la sută până la 1 ianuarie 2018, se mai arată în document. Astfel, pensia minimă garantată va creşte de la 400 de lei în 2016 la 520 de lei de la 1 martie 2017 şi  la 640 lei din 1 ianuarie 2018.

De asemenea, pensionarii nu vor mai contribui la sănătate începând cu anul 2017.

PSD anunţă şi introducerea programului "Prima chirie”, care presupune susţinerea chiriilor pentru familiile cu venituri sub 5.000 de lei pe lună. De asemenea, se va subvenţiona 75 la sută din costul chiriei şi utilităţilor, dar nu mai mult de 900 de lei pe lună pentru fiecare angajat care îşi găseşte un loc de muncă la o distanţă de 50 de kilometri faţă de locul de reşedinţă, anual, începând cu 2017.

Totodată, vor fi acordate deduceri fiscale familiilor cu copii, 1.600 de lei pe an pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 de lei pe lună şi 1.200 de lei pe an pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 şi 10.000 lei pe lună. 

Noul Guvern ar urma să creeze un program naţional pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Astfel, se doreşte includerea în programa şcolară a noţiunii de violenţă de gen şi a perspectivei de gen şi înfiinţarea  de  echipe  specializate  de  intervenţie  la  nivel  judeţean  în  domeniul violenţei în familie. Programul mai prevede dezvoltarea unei reţele de cel puţin 20 locuinţe protejate pentru victimele violenţei în familie, crearea a opt centre de criză pentru situaţiile de viol şi dezvoltarea unei reţele de opt centre de asistenţă pentru agresori, la nivel zonal şi reglementarea unor măsuri de prevenire a recidivei faptelor de violenţă în familie. Costul acestui program, pe o perioadă de patru ani, este de 12 milioane de euro, cu finanţare europeană, se arată în program.

PSD anunţă şi înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului, a Comisarului pentru Drepturile Copilului cu mandatul şi capacitatea de a promova drepturile copilului şi a apăra respectarea acestora. Costul pentru această instuţie ar fi de 3,1 milioane lei anual, cu finanţare din bugetul de stat.

În programul de guvernare este prevăzută şi înfiinţarea a opt centre regionale specializate pentru asistarea copiilor cu tulburări de comportament, cu 40 de milioane de euro finanţare europeană şi 24 de milioane de lei finanţare din bugetul de stat.

Una dintre măsurile pe care PSD le promite prin programul de guvernare pentru stimularea creării de locuri de muncă este înfiinţarea unor Agenţii de Mediere între cererea şi oferta de muncă zilieră din mediul rural.

De asemenea, ar putea fi introduse noi tipuri de contracte de muncă (de exemplu teleworking, net-jobs).

PSD doreşte şi crearea Cardului de Asigurat în Sistemul Asigurărilor Sociale pentru a reduce costurile administrative pentru angajator cu până la 18 la sută, pe o perioadă de doi ani, 2018-2020.

Proiectul de guvernare mai prevede şi realizarea, în 2018, a Strategiei Naţionale pentru locurile de muncă verzi, care să asigure trecerea la economia verde. Potrivit proiectului, studiul realizat de Observatorul European pentru Ocupare aprecia, în 2013, că în România, sectoarele ecologice ar putea reprezenta 25 la sută din totalul ocupării.

În ceea ce priveşte tinerii, programul de guvernare al PSD prevede implementarea programului "Garanţia pentru Tineret”, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani.

Astfel, angajatorii vor primi subvenţii de 200 de euro şi 500 de lei pe lună pentru fiecare persoană angajată pe o perioadă de un an, cu condiţia să menţină locul de muncă nou creat cel puţin 18 luni, ca, mai apoi, angajatorul care menţine locul de muncă să poată beneficia de scutirea contribuţiilor de şomaj pe o perioadă de maximum doi ani.

Programul de guvernare mai precede ca angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare pe o perioadă de maximum trei ani să primească 1.000 de lei lunar şi subvenţii lunare de 250 de euro, plus 300 de lei pe o perioadă de maxim trei ani dacă organizează cursuri de ucenicie pentru fiecare tânăr angajat.

O subvenţie de 300 de euro pe lună, plus 750 de lei este prevăzută pentru angajatorii care organizeză stagii de specializare pentru fiecare tânăr angajat.

PSD mai promite ca absolvenţii şcolilor profesionale să primească burse profesionale în valoare de 400 de lei pe lună, iar tinerii care provin din familii cu venituri mici să primească burse de 250 de lei pe lună.

Un  alt program propus de PSD pentru tineri este "Primul salariu”. Prin acest program, tinerii licenţiaţi au garanţia salariului de încadrare de 2.500 de lei brut timp de trei ani, din care angajatorul plăteşte 50 la sută, restul fiind acoperit de stat.

PSD mai propune ca locurile de muncă din sectorul public să fie oferite pe o perioadă scurtă de timp tinerilor dezavantajaţi pentru a dobândi abilităţi transferabile în joburile din sectorul privat. Guvernul va finanţa, astfel, 10.000 de contracte de muncă suplimentare în doi ani.

Guvernul vrea să construiască, de asemenea, 1.500 de locuinţe sociale pentru familiile dezavantajate şi să valorifice locuinţele abandonate.

Proiectul de guvernare al PSD prevede ca 10 la sută dintre locurile la buget din sistemul universitar să fie rezervate pentru tinerii care provin din mediul rural, cu condiţia ca aceştia să profeseze în învăţământul din mediul rural pe o perioadă minim egală cu perioada studiilor.

Bursele sociale ar urma să crească de la 360 de lei la 700 de lei pe lună de la 1 iulie 2017.

În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, PSD promite construcţia, reabilitarea, modernizarea şi dotarea unui număr de 43 de locuinţe protejate şi a 150 de centre de zi.

De asemenea, interpreţii pentru persoanele cu deficienţă auditivă din programele de ştiri din cadrul televiziunilor vor fi plătiţi integral de către stat, se mai arată în programul de guvernare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.