O curte militară a decis miercuri după-amiază că sergentul israelian Elor Azaria este vinovat de uciderea prin imprundenţă a atacatorului palestianian Abdel Fattah al-Sharif, care fusese deja rănit într-un incident din Cisiordania. Magistraţii vor decide la o dată ulterioară sentinţa militarului israelian, care riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani în spatele gratiilor, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sergentul Elor Azaria avea 19 ani, atunci când doi atacatori palestinieni au înjunghiat şi rănit un soldat israelian la un punct de control din localitatea Hebron, situată în sudul Cisiordaniei.

Primul suspect palestinian a fost împuşcat în legitimă apărare şi a murit pe loc în timul atacului, în vreme ce al doilea a fost rănit şi nu mai reprezenta o ameninţare pentru soldaţii israelieni. Totuşi, Azaria s-a îndreptat spre atacatorul palestinian întins pe pământ şi l-a împuşcat pentru a doua oară cu scopul de a-l ucide. 

Înregistrarea video a incidentului a atras condamnare internaţională. Palestinianul Abdel Fattah al-Sharif este rănit, întins pe pământ şi înconjurat de mai mulţi soldaţi şi medici israelieni. În cadru apare sergentul Elor Azaria care îl împuşcă direct în cap pe Sharif.

Procurorii au solicitat inculparea lui Azaria pentru uciderea din culpă a palestinianului Abdel Fattah al-Sharif. Însă, magistraţii au decis condamnarea pentru omor prin imprundenţă, o acuzaţie care se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare în Israel. Sentinţa este aşteptată pentru luna viitoare, atunci când sergentul va putea să lanseze un apel în justiţie.

Instanţa a precizat că declaraţiile făcute de sergent cu privire la incident sunt ”nesigure şi problematice”, în vreme ce apărarea s-a dovedit contradictorie şi plină de greşeli.

Dezbaterea de la baza acestei condamnări s-a bazat pe cât de justificată putea să fie uciderea lui Sharif.

Judecătoarea Maya Heller a respins cele două argumente contradictorii aduse de inculpat, care a susţinut iniţial că atacatorul palestinian era deja mort atunci când l-a împuşcat, iar ulterior a explicat că s-a simţit ameninţat de Sharif.

Martorii au susţinut că sergentul israelian a declarat imediat după incident că atacatorul palestinian ”merita să moară” pentru că a rănit un alt soldat.

Acesta este un caz extrem de rar în justiţia israeliană, în care un soldat este condamnat pentru uciderea unui atacator palestinian.

De asemenea, acest proces a atras atenţia asupra diviziunilor puternice din societatea israeliană, atât între dreapta şi stânga, cât şi între comandanţii militari care au cerut condamnarea sergentului şi politicienii naţionalişti care au militat pentru achitarea lui Elor Azaria.

Ministrul Educaţiei, Naftali Bennett, a cerut la începutul săptămânii achitarea sau graţierea imediată a lui Azaria.

Mai multe ciocniri violente au izbucnit în momentul citirii deciziei instanţei. Sute de militanţi de extremă-dreapta au protestat în faţa unei baze militare din Tel Aviv pentru a-şi arăta susţinerea pentru Elor Azaria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.