Portofoliul editurilor este alcătuit în 2017 cu lecturi dintre cele mai diverse, colecţii consacrate, serii mult-aşteptate şi autori noi. Humanitas pregăteşte cărţi de Eric-Emmanuel Schmitt, Ismail Kadare şi Alain de Botton, Nemira anunţă volume semnate de Penelope Fitzgerald şi Lucian Pintilie, Grupul All va publica ”Gene”, de Siddhartha Mukherjee, câştigător al Premiului Pulitzer, iar Polirom îi va publica anul acesta pe Philip Roth, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk. Litera pregăteşte 10 titluri de Agatha Christie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2017, editura Nemira pregăteşte în Colecţia Babel de literatură străină, coordonată de Dana Ionescu, "Floarea albastră", de Penelope Fitzgerald, un roman despre viaţa faimosului poet Novalis, şi "Zeii tangoului", de Carolina De Robertis, o poveste emoţionantă despre pasiunea pentru tango a unei tinere de 17 ani.

Colecţia Yorick de arte ale spectacolului, coordonată de Monica Andronescu, va prezenta "Teatrul asupriţilor", de Augusto Boal, o traducere în premieră în România a cărţii-canon despre teatru ca practică socială.

O ediţie nouă şi adăugită "Bricabrac", scrisă de regizorul Lucian Pintilie, un document extraordinar despre culisele teatrului şi filmului.
Colecţia Nautilus SF&F, coordonată de Ana Nicolau, va scoate pe piaţă Seria ”Outlander”, de Diana Gabaldon, care continuă cu romanele "Cercul de piatră" şi "Drums of Autumn".

În seria de autor dedicată fraţilor Arkadi şi Boris Strugaţki vor apărea "Lunea începe sâmbăta" şi "Picnic la marginea drumului". Seria "Pământul lung", de Terry Prattchett şi Stephen Baxter, continuă cu "The Long War".

Seria "Revelation Space", de Alastair Reynolds, este un space-opera despre pericolele călătoriei în spaţiu. Editura va lansa şi "Central Station", al tânărului scriitor israelian Lavie Tidhar, un roman science fiction pasionant despre călătoriile interstelare.

Casa de editura va lansa "Armada", de Ernst Cline, autorul romanului-cult "Ready Player One", o carte ce descrie o invazie extraterestră care poate fi oprită pe ritumuri de rock, cu multe referinţe la francize SF îndrăgite, ca "Star Wars" şi "Star Trek".

Şi "Aurora", de Kim Stanley Robinson, roman cu care autorul revine la teme hard-SF precum inteligenţa artificială şi efectele călătoriei spaţiale asupra oamenilor, va fi editat la Nemira.

De asemenea, Nemira anunţă şi o nouă ediţie a de povestirilor scrise de Ted Chiang, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de science-fiction din lume. Din volum face parte şi "Povestea vieţii tale", care a inspirat filmul "Arrival".

Trilogia "Omul arămiu", de Robin Hobb se încheie cu romanul "Fool’s Fate". În seria "Witcher", de Andrzej Sapkowski va apărea a treia carte şi primul roman: "Blood of Elves".

Cititorii se vor bucura şi de "Uprooted", cel mai nou roman al lui Naomi Novik, câştigător al premiilor Nebula şi Locus în 2016, o carte în stilul poveştilor slavice, cu nenumărate referinţe la basme europene cunoscute.

"A natural history of dragons", de Marie Brennan, pentru iubitorii de lumi fantastice, este o carte despre o lume în care dragonii sunt creaturi demult dispărute, iar o femeie de viţă nobilă, zoolog specializat în dragoni, porneşte într-o expediţie care ar putea schimba tot ce se ştie despre aceste creaturi.

Seria "Shades of Magic", de V.E. Schwab începe cu romanul "A darker shade of magic": o poveste  în care există patru lumi şi numai câţiva pot călători între acestea: Londra Roşie, unde magia este apreciată şi respectată. Londra Gri este cea obişnuită, în care magia nu există. Londra Albă este o lume periculoasă, în care oamenii luptă să controleze magia. Iar despre Londra Neagră nimeni nu vorbeşte.

Editura Humanitas are în pregătire pentru ianuarie-februarie 2017 volumele ”Cu cerneală roşie” de Mireille Abramovici - colecţia Memorii/ Jurnale, ”Însemnările unui diplomat de altădată în România, 1916-1920” de Contele de Saint-Aulaire,  ”Scrisori către Monica (vol. II) 1951-1958”, de Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu.

Printre cele mai importante titluri care vor apărea tot în primele luni ale lui 2017, la Humanitas, sunt şi ”O inima inteligentă”, de Alain Finkielkraut, şi ”Istoria omenirii”, de Hendrik Willem van Loon şi Robert Sullivan.

La Humanitas Fiction vor apărea în 2017 ”Noaptea de foc”, de Eric-Emmanuel Schmitt - serie de autor, ”Firmanul orb”, de Ismail Kadare - colecţia Raftul Denisei.

Tot în colecţia Raftul Denisei, în primele două luni ale anului, vor fi lansate cărţile ”Casa de lângă lac”, de Kate Morton, ”Gorsky”, de Vesna Goldsworthy, şi ”Ce se întâmplă în iubire”, de Alain de Botton.

Grupul Editorial ALL îşi va surprinde cititorii în anul 2017 cu titluri noi şi continuări ale seriilor de succes.

”Fata din Brooklyn”, de Guillaume Musso este un bestseller internaţional al unuia dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Romanele lui au fost publicate în 37 de ţări şi s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare. Cea mai recentă traducere din Musso, ”Central Park” a fost bestseller al Editurii ALL pe anul 2016, iar ”Fata din Brooklyn”, care va apărea în 2017 este un titlu aşteptat cu mare nerăbdare de toţi cei îndrăgostiţi de cărţile acestui autor.

Seria ”Pisicile războinice”, de Erin Hunter, un alt bestseller al Grupului Editorial ALL pe anul 2016, va continu în 2017 cu un nou ciclu: ”Noua profeţie”.

Colecţia ”Iubiri de altădată” va fi completată de un titlu nou, ”Geamilia”, de Cinghiz Aitmatov. Louis Aragon, care a tradus această nuvelă amplă în limba franceză a numit-o cea mai frumoasă poveste de iubire din lume.

Un titlu aparte este ”Gene”, de Siddhartha Mukherjee, câştigător al Premiului Pulitzer în 2011 pentru non-ficţiune. Volumul ”Gene”, catalogat de ”The Washington Post” una dintre cele mai bune cărţi de ştiinţă din anul care s-a încheiat, face o analiză exhaustivă a eredităţii şi a influenţei suprinzătoare pe care aceasta o are asupra vieţii, personalităţii, identităţii, destinului şi alegerilor noastre.

”Ecaterina ce Mare, portretul unei femei”, de Robert K. Massie este un titlu care-i va bucura pe iubitorii de biografii istorice. Autorul Robert K. Massie este istoric american, câştigător al Premiului Pulitzer pentru o biografie a lui Petru cel Mare şi renumit pentru cercetările sale asupra dinastiei Romanovilor.

Noutăţile Polirom pentru 2017 sunt ”Viaţa mea”, de Nicolae Breban, dar şi alte episoade din viaţa actorului Ion Dichiseanu, povestite în ”Adevărul, mai frumos decât legenda”.

Polirom pregăteşte Gellu Naum, ”Opere IV. Varia”, o ediţie îngrijită de Simona Popescu, Sebastian Reichmann şi Dan Stanciu. Cartea va fi publicată şi în ediţie digitală.

După integrala poetică, proza suprarealistă şi teatru, ediţia de referinţă a operei lui Gellu Naum ajunge la final. Ultimul volum, al patrulea, reuneşte texte de tinereţe - cum ar fi textul polemic ”Inventatorii banderolei, Sicriul irespirabil, compus, împreună cu Gherasim Luca, ca un cadavre exquis, sau Spectrul longevităţii şi 122 de cadavre, scrise în colaborare cu Virgil Teodorescu -, manifeste şi corespondenţa sa cu Victor Brauner, Sebastian Reichmann şi Oana Lungescu.

În Colecţia Fiction LTD. Va apărea ”Pârtia”, de Emil Iordache, iar în Ego.Proză - ”Exitus”, de Adrian Georgescu, ”Scriptor”, de Codrin Liviu Cuţitaru şi ”O căutare”, de Ligia Ruscu.

În Biblioteca Polirom vor fi publicate ”Femeia cu părul roşu”, de Orhan Pamuk, ”Pur şi simplu despre muzică”, de Haruki Murakami şi romanul recompensat cu prestigiosul National Book Critics Circle Award semnat de Philip Roth - ”Contraviaţă”.

Tot la Polirom, vor apărea ”Born to Run”, roman autobiografic al lui Bruce Springsteen, ”Viaţă”, de Keith Richards, şi ”Corespondenţa (2 vol.), de A.P. Cehov.

În Colecţia Junior, apar al doilea volum al ”Trilogiei Iremonger: Foulsham” şi al treilea volum al ”Trilogiei Iremonger: Lungdon”, ambele de Edward Carey. Vor fi lansate şi ”Momo”, de Michael Ende, ”Visătorul”, de Ian McEwan, şi ”Copacul miciunilor”, de Frances Hardinge.

În Colecţia Plural, Ştefan Lemny semnează ”Sensibilitate şi istorie în secolul XVIII românesc”.

”O viaţă de om, aşa cum a fost”, de Nicolae Iorga, va apărea în colecţia Biblioteca Memoria. Jurnale, Autobiografii, Amintiri.

”Vorbind în şoaptă. Viaţa privată în Rusia lui Stalin”, de Orlando Figes, în traducerea Justinei Bandol, va fi în seria Historia. La fel şi ”Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari, tradus de Adrian Şerban.

”Istoria lumii. Din preistorie pînă în present”, de J.M. Roberts, O.A. Westad, în traducerea lui Cătălin Drăcşineanu, este un bestseller internaţional ajuns la a şasea ediţie, ”Istoria lumii. Din preistorie până în prezent” descrie evoluţia omenirii de la apariţia ei pînă la evenimente precum Războiul Rece sau ata cul terorist din 11 septembrie 2001.

În colecţia Studii româneşti, va fi publicat un volum coordonat de Lavinia Stan şi Diane Vancea, ”România postcomunistă: trecut, prezent şi viitor”.

Cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a căderii regimului comunist în Europa de Est, unii dintre cei mai cunoscuţi specialişti în studii româneşti au participat la realizarea acestui volum ce discută perioada care debutează cu entuziasmul şi insecurităţile revoluţiei şi se termină cu consolidarea noului regim democrat, odată cu maturizarea unei generaţii ce nu a trăit în comunism.

În afara colecţiei, va fi lansată cartea ”Prizonieră în Teheran. Cum am supravieţuit într-o închisoare iraniană”, de Marina Nemat, în traducerea Mădălinei Sofron şi Cristinei Popescu.

Tot în afara colecţie, va apărea cartea ”Arsă de vie”, scrisă de Souad (împreună cu Marie-Thérèse Cuny), în traducerea Oanei Cătălina Popescu. O mărturie şocantă despre o lume de o cruzime incredibilă, cartea a fost vândută în 2,3 milioane de exemplare şi tradusă în 36 de limbi.

În seria Hexagon. Istorie vor fi publicate ”Viaţa privată a dinastiei Tudorilor”, de Tracy Borman, în traducerea lui Vlad Stângu, şi ”O istorie erotică a Kremlinului”, de Magali Delaloye, în traducerea lui Nicolae Constantinescu.

Anul literar 2017 la Litera aduce o mulţime de cărţi mai noi şi mai în vogă, titluri de ficţiune aparţinând celor mai consacraţi şi premiaţi autori. Apariţiile editoriale Litera continuă cu noutăţi în imprintul Introspectiv, Litera mică, în colecţiile de business, nonficţiune, gastronomie, enciclopedii & atlase, istorie, limbi străine şi cărţi de colorat pentru adulţi.

Romanul ”O viaţă măruntă”, de Hanya Yanagihara, nominalizat la Man Booker Prize şi la National Book Award,  este un start excelent pentru ficţiune în 2017. 

După fabuloasa apariţie ”Scurtă istorie a şapte crime”, de Marlon James, lansată la Gaudeamus, lista cărţilor distinse cu Premiul Man Booker continuă cu ”The Sellout”, de Paul Beatty: Man Booker 2016. Juriul Man Booker a luat în unanimitate această decizie, menţionând abordarea comică şi inventivă a romanului în problemele spinoase ale identităţii rasiale şi ale nedreptăţii în America.  Tot de Paul Beatty, la Editura Litera, vom mai citi şi romanul ”Tuff”.

Celebra serie autobiografică ”Lupta mea”, de Karl Ove Knausgård, continuă anul acesta cu volumele patru şi cinci din totalul celor şase. În volumul patru îl întâlnim pe Karl Ove Knausgård într-un mic sat de pescari din nordul Norvegiei unde, la doar 18 ani, este angajat ca profesor şi trăieşte pentru prima oară pe cont propriu. Povestea continuă în volumul cinci: fiind cel mai tânăr student admis la prestigioasa Academie de Scriere creativă din Bergen, îl regăsim pe Karl Ove plin de emoţii şi cu mari aspiraţii scriitoriceşti.

Colecţia Buzz Books, cărţile despre care toată lumea vorbeşte, va fi completată cu titluri precum ”The Girl Before”, de J.P. Delaney - cel mai aşteptat roman de suspans al anului, deja în curs de ecranizare,  ”Carol”, de Patricia Highsmith - carte ecranizată având în rolurile principale pe Cate Blanchett şi Rooney Mara, ”All Our Wrong Todays”, de Elan Mastai - roman în curs de ecranizare, ”La mujer de mi vida”, al treilea titlu din seria de autor Carla Guelfenbein, ”The Book of Strange New Things”, de Michel Faber, ”Eileen”, de Ottessa Moshfegh - roman nominalizat la Man Booker Prize 2016, ”A Simple Favor”, de Darcey Bell, ”Descent”, de Tim Johnston, “Where’d You Go, Bernadette”, de Maria Semple,  ”Domina” de L.S. Hilton, continuarea romanului ”Maestra”.

Autori moderni, clasici şi contemporani completează şi în 2017 colecţiile deja consacrate cu romane precum ”Parada de Paşte”, de Richard Yates, ”Moartea unei călăuze pe râu”, de Richard Flanagan, ”Home” şi ”Lila”, de Marilynne Robinson, ”Numele meu este Lucy Barton”, de Elizabeth Strout - roman nominalizat la Man Booker Prize 2016, ”Where My Heart Used to Beat”, de Sebastian Faulks, ”Ragazzi di vita”, de Pier Paolo Pasolini, ”The Laughing Matter”, de William Saroyan, ”The Line of Beauty”de Alan Hollinghurst,  - roman câştigător Man Booker Prize 2004, ”Hot Milk” - roman nominalizat la Man Booker Prize 2016, şi ”Swimming Home” de Deborah Levy.

Seria celor mai frumoase poveşti de dragoste ale literaturii contemporane continuă cu cele mai apreciate titluri şi autori ai momentului: ”One Plus One” şi ”The Ship of Brides” de Jojo Moyes, ”Lilac Girls”, de Martha Hall Kelly, ”Pactul”, de Jodi Picoult, ”Secretul orhideei”, de Lucinda Riley.

Cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor continuă să ne încânte cu poveştile sale în noua serie de autor Agatha Christie care a fost lansată la sfârşitul lui 2016 şi va continua în 2017 cu peste 10 titluri.

La Litera Mică, cărţile marca Disney vor ocupa în continuare un loc deosebit în bibliotecile micilor cititori şi vor veni în întâmpinarea marilor apariţii cinematografice ale acestui an: ”Frumoasa şi bestia”, ”Maşini 3”, ”Spider-Man”. Vor însoţi, de asemenea, serialele de succes de la Disney Channel, aducând tot mai aproape de copii eroii îndrăgiţi în lumea întreagă: prinţesele Vaiana, Sofia Întâi şi Elena din Avalor, prietenii din Garda felină. Litera Mică pregăteşte şi noi enciclopedii National Geographic, cum ar fi ”Ultimate Bugopedia” sau ”Ultimate Adventure Atlas of Earth”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.