Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat duminică noaptea că un cetăţean canadian se numără printre cele 39 de persoane care şi-au pierdut viaţa în atacul armat din clubul Reina, situat în jumătatea europeană a Istanbulului. Până la 24 de cetăţeni străini şi-au pierdut viaţa în atacul sângeros, în vreme ce principalul suspect râmâne în libertate, transmite Toronto Sun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi plângem astăzi alături de naţiunea turcă şi de toate ţările care şi-au pierdut cetăţenii în acest atac vicios. De asemenea, noi plângem pierderea unui cetăţean canadian şi rămânem fermi în determinarea noastră de a lucra cu aliaţii şi partenerii internaţionali în lupta de combatere a terorismului şi în aducerea atacatorilor în faţa justiţiei”, a declarat Trudeau.

Autorităţile turce au anunţat că aproape două treimi dintre persoanele ucise erau cetăţeni străini, întrucât atacul armat sângeros a avut loc într-un club de noapte exclusivist, popular în rândul turiştilor şi a celebrităţilor din Turcia.

Până în acest moment au fost identificate 30 de persoane care şi-au pierdut viaţa în atacul armat sângeros din clubul de noapte, printre care se numără 24 de cetăţeni străini din ţări precum Maroc, Libia, Liban, Arabia Saudită, Iordania, Belgia, Franţa, Tunisia, India, Israel şi Canada.

Atacul armat a început în noaptea dintre ani, în jurul orei locale 1.15 (1.15 ora României), după ce un atacator necunoscut a intrat în clubul Reina de pe malul european al Bosforului. Atacatorul a deschis focul la întâmplare în cei 600 de oameni care petreceau Revelionul în localul din Istanbul.

Nicio grupare nu a revendicat până în acest moment atacul armat, însă autorităţile turce au explicat că este vorba de un incident terorist.

Ankara a anunţat că repatrierea trupurilor neînsufleţite ale cetăţenilor străini se va face în cursul zilei de luni.

”Un terorist cu o armă care avea ţeavă lungă... a dus la capăt în mod brutal şi sălbatic acest atac, după ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur şi simplu pentru a sărbători Anul Nou”, a declarat guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.

Unii martori susţin că atacatorul vorbea în limba arabă, însă informaţia nu a fost confirmată oficial, iar pentru a scăpa cu viaţă unele persoane aflate în club au sărit în apele Bosforului.

Clubul Reina este unul select, fiind frecventat şi de foarte mulţi cetăţeni străini, şi este situat pe malul european al Bosforului, lângă primul pod construit peste strâmtoarea care separă Europa de Asia.

La Istanbul, până la 25.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în perioada sărbătorilor de iarnă.

Autorităţile turce au luat măsuri de securitate suplimentare în noaptea dintre ani în urma atentatelor numeroase comise în ultimele luni de jihadiştii Statului Islamic, dar şi de militanţii kurzi de la PKK. Circulaţia rutieră a fost oprită pe mai multe artere care duc spre centrul Istanbulului, dar şi în Ankara. Mai mult, până la 17.000 de ofiţeri de poliţie au fost desfăşuraţi în noaptea dintre ani pe străzile din metropola situată pe malul Bosforului.

Jihadiştii Statului Islamic au comis în luna iulie un atentat sângeros la aeroportul internaţional Ataturk din apropiere de Istanbul. Un număr de 45 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk.

De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape două săptămâni de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov în Ankara.

Turcia face parte din coaliţia internaţională care bombordează poziţiile jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemnea, soldaţii turci au lansat la finele lunii august o campanie militară împotriva jihadiştilor din apropierea frontierei cu Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.