O secundă va întârzia Noul An pentru a compensa o încetinire a rotaţiei Pământului şi amână astfel intrarea în 2017, scrie bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secunda va fi măsurată atunci când ceasul va marca miezul nopţii, la ora 23:59:60, întârziind intrarea în 2017. Asta va afecta numărătoarea în ţările care folosesc ca reper ora meridianului Greenwich. Schimbarea survine în urma faptului că timpul standard rămâne în urmă faţă de ceasurile atomice. 

Ultima dată când s-a întâmplat acelaşi lucru a fost în iunie 2015, iar acum este pentru a 27-a oară. 

Laboratorul Naţional de Fizică (NPL) din Marea Britanie, responsabil cu măsurarea timpului, foloseşte ceasul atomic pentru a furniza un orar fix şi constant. 

Pe lângă alţi furnizori de fus orar, instituţia din Marea Britanie asigură lumii întregi timpul universal comun.

Peter Whibberley, cercetător la NPL, a spus că ceasurile atomice sunt de un milion de ori mai bune în a furniza ora exactă faţă de datele obţinute în urma rotaţiei Pământului, care variază neprevăzut.

"Adăugarea acestor secunde suplimentare este necesară pentru ca timpul legal să nu se îndepărteze de timpul Pământului". 

Chiar dacă diferenţa e mică - ar lua o mie de ani pentru a se acumula o oră în plus -, dacă nu s-ar aplica secunda suplimentară, ceasurile terestre ar arăta prânzul înainte de răsărit.

Ceasurile atomice folosesc energia elecronilor pentru a citi timpul. Ora furnizată este folosită la dispozitivele GPS şi pentru a controla frecvenţa transmisiunilor tv.

Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Pământului şi Sisteme de Referinţă din Franţa măsoară rotaţia Pământului şi anunţă atunci când este necesară adăugarea unei secunde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.