Pakistanezul Naveed Baloch este un tânăr migrant originar din provincia Balochistan, care a fost arestat din greşeală de autorităţile germane în noaptea atacului din Berlin. La o săptămână după ce adevăratul atacator şi-a pierdut viaţa într-un schimb de focuri cu carabinierii italieni, tânărul pakistanez povesteşte cum a fost arestat şi agresat de autorităţile germane deşi nu avea nimic în comun cu tunisianul Anis Amri, care a condus un camion în mulţimea de la târgul de Crăciun din Berlin, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tânărul pakistanez susţine că în noaptea atacului şi-a vizitat un prieten şi tocmai pleca din locuinţa acestuia atunci când a văzut o maşină de poliţie care se apropia cu viteză. Alarmat de prezenţa poliţiei, acesta a încercat să grăbească pasul în timp ce traversa strada, dar a fost imediat arestat şi transportat la o secţie din Berlin.

Baloch îşi aminteşte cum a fost dezbrăcat şi fotografiat de autorităţile germane, care au crezut timp de mai bine de 12 ore că este autorul atacului din târgul Breitscheidplatz.

”Atunci când am rezistat procedurilor, ei au început să mă pălmuiască”, a explicat tânărul pakistanez, care locuieşte sub protecţia autorităţilor germane, întrucât se teme pentru propria viaţă după atentatul de la Berlin.

Naveed Baloch a încercat să obţină azil în Germania întrucât este membru a unei mişcări separatiste seculare din provincia pakistaneză Balochistan. Însă, acesta a explicat că a întâmpinat dificultăţi în a comunica cu poliţiştii germani care l-au arestat, pentru că nu au reuşit să găsească un translator care vorbeşte limba balochi.

”Le-am spus calm că nu pot să conduc. Nici măcar nu ştiu să pornesc un autovehicul”, a declarat migrantul pakistanez din Balochistan.

Tânărul a fost arestat la doar câteva ore după ce un atacator tunisian a condus un camion în mulţimea de la târgul Breitscheidplatz. Un număr de 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 56 au fost rănite în atacul revendicat de jihadiştii Statului Islamic.

Autorităţile germane l-au eliberat 24 de ore mai târziu, după ce nu au găsit dovezi care să-l incrimineze.

În schimb, principalul suspect a fost ulterior identificat drept migrantul tunisian Anis Amri. Acesta a reuşit să treacă din Germania în Olanda, Belgia, Franţa şi până în Italia. El şi-a pierdut viaţa într-un schimb de focuri cu carabinierii italieni din Milano.

Baloch susţine că rudele sale din satul pakistanez Mand au primit ameninţări în urma arestării sale în Berlin.

”Acum ştiu cu toţii că am fugit pentru că mă temeam pentru viaţa mea şi am solicitat azil în Germania. Asta înseamnă că familia mea este extrem de vulnerabilă şi nu pot să fac absolut nimic pentru a-i proteja”, a declarat Naveed Baloch.

Tânărul pakistanez a explicat că a plecat în urmă cu aproximativ un an din Pakistan şi a reuşit să ajungă în Germania după ce a tranzitat Iran, Turcia şi Grecia. El susţine că a plecat din ţara sa pentru că primea ameninţări cu moartea pentru activitatea sa în Mişcarea Naţională Baloch.

”Cei mai mulţi oameni cu care obişnuiam să lucrez au fost arestaţi sau ucişi. Ştiam că era o chestie de timp până vor veni după mine. Acesta este motivul pentru care am venit în Germania”.

Provincia Balochistan a fost zguduită în ultimele decenii de o insurgenţă violentă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.