Procurorii Laura Oprean şi Bogdan Licu, propuşi de ministrul Justiţiei pentru funcţiile de prim-adjunct şi adjunct al procurorului general al Parchetului instanţei supreme, susţin, joi, interviul la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul procedurii de avizare a propunerilor ministrului Justiţiei pentru funcţiile de prim-adjunct şi adjunct al procurorului general, pe 14 decembrie au fost puse în dezbatere publică proiectele de management ale candidaţilor Laura Oprean şi Bogdan Licu, urmând ca,  joi, cei doi procurori să fie intervievaţi, iar vineri să fie transmise la Ministerul Justiţiei avizele date de Secţia pentru procurori.

Potrivit proiectului de management al Laurei Oprean, principalele obiective ale Ministerului Public sunt "continuarea progreselor în combaterea corupţiei în administraţia publică locală, sporirea eficienţei în instrumentarea cauzelor având ca obiect infracţiuni de spălare a banilor şi evaziune fiscală, combaterea infracţiunilor silvice, precum şi a faptelor de corupţie, abuz în serviciu, spălarea banilor, în legătură cu defrişările ilegale de pădure”.

Într-un alt capitol, Oprean mai susţine că, în cazurile mediatizate,"comunicarea publică trebuie asumată de către conducătorul unităţii de parchet şi nu lăsată la latitudinea purtătorului de cuvânt sau a procurorului de caz".

La rândul său, Bogdan Licu, propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general, remarcă în proiectul de management, la capitolul vulnerabilităţi, "lipsa de atractivitate a funcţiilor de conducere reprezentată de reţinerea procurorilor în a participa la procedurile de accedere în funcţii de conducere, practică judiciară neunitară, deficienţe privind operativitatea şi calitatea actelor de urmărire penală, insuficientă specilizare şi lipsa de expertiză în anumite domenii de activitate".

Printre obiectivele viitoare, Licu consemnează "responsabilizarea procurorilor în vederea creşterii numărului de sesizări din oficiu prin valorificarea atât a informaţiilor furnizate de mass-media, cât şi din alte surse", dar şi "creşterea gradului de recuperare a prejudiciilor şi aplicarea măsurilor necesare în vederea confiscării extinse".  

Laura Oprean şi Bogdan Licu au fost delegaţi în funcţiile de prim-adjunct şi, respectiv, adjunct al procurorului general începând din 17 mai, pentru şase luni, prin ordin al procurorului general Augustin Lazăr. La sfârşitul lunii octombrie, delegările pe funcţii au fost prelungite cu încă şase luni, atât pentru Oprean, cât şi pentru Licu.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), prim-adjunctul şi adjunctul acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Preşedintele poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere.

Laura Oprean a fost, din iulie 2014, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În mai 2013, şi-a încetat, la cerere, activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde era delegată în funcţia de procuror-şef adjunct.

Oprean are o experienţă ca procuror de 17 ani. În 2 aprilie 2009, Laura Oprean a fost delegată, la propunerea lui Daniel Morar, atunci şef al DNA, în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei. Anterior, ea a fost procuror-şef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA.

Bogdan Licu a fost prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 17 mai 2013 până în 16 mai 2016, de atunci fiind delegat în funcţia de adjunct al procurorului general.

În perioada 2 februarie - 28 aprilie 2016, Licu a fost procuror general interimar, după ce Tiberiu Niţu a demisionat, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind deplasările în coloana oficială.

În perioada în care a asigurat interimatul la conducerea PICCJ, Licu a dispus redeschiderea dosarului Revoluţiei. Cauza fusese clasată, pe motiv că nu există probe, în 14 octombrie 2015, când la conducerea PICCJ a fost Tiberiu Niţu.

Licu a absolvit cursuri de securitate naţională la Universitatea Naţională de Apărare (2003), în domeniul combaterii contrafacerilor (Washington D.C., 2004) şi în domeniul siguranţei naţionale în cadrul Serviciului Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii - Colegiul Superior de Siguranţă Naţională (2004).

Bogdan Licu a obţinut diplomă de master în drept penal la Facultatea de Drept ''Nicolae Titulescu'' din Bucureşti (2003-2004), diplomă de masterat privind relaţiile internaţionale şi integrare europeană în cadrul Şcolii Superioare de Studii Politice şi Administrative (2004 - 2006) şi diplomă de doctorat în ştiinţe militare şi informaţii, cu tema ''Corupţia, risc major la adresa securităţii naţionale'', în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (2011), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În august 2015, jurnalista Emilia Şercan a susţinut că Bogdan Licu şi-a plagiat teza de doctorat, coordonatorul lucrării sale fiind Gabriel Oprea. Teza acestuia nu a fost încă analizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Bogdan Licu şi-a susţinut teza de doctorat în anul 2011, la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazu”, instituţie aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii.

În urma acuzaţiilor de plagiat, Licu a trimis, în martie 2016, o cerere ministrului Educaţiei, prin care a cerut retragerea titlului de doctor. “Am făcut acest lucru din motive personale, a fost o decizie grea, dar vreau să specific că nu consider că am plagiat în acea teză de doctorat”, declara atunci Bogdan Licu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.