Premierul Joseph Muscat a declarat vineri seară că cei doi piraţi ai aerului care au deturnat o aeronavă libiană a companiei Afriqiyah Airways au utilizat replici ale unor arme pentru a-i forţa pe piloţi să îndrepte cursa spre Malta. Descoperirea a fost făcută după o primă analiză efectuată de către experţii criminalişti maltezi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi piraţi ai aerului erau înarmaţi cu grenade şi pistoale, care s-au dovedit că sunt replici, atunci când au deturnat aeronava cu 118 persoane la bord spre aeroportul internaţional din Valletta.

Toate persoanele de la bordul aeronavei au fost eliberate în siguranţă după patru ore de negocieri tensionate în Malta.

Un parlamentar libian care a discutat cu primii pasageri eliberaţi a precizat că cei doi piraţi ai aerului au în jur de 20 de ani şi sunt membri ai grupului etnic Tebu, originar din sudul Libiei, de unde a decolat aeronava Afriqiyah Airways.

De asemenea, aceştia au solicitat crearea unei formaţiuni politice pro-Gaddafi. Unul dintre cei doi piraţi ai aerului s-a declarat liderul formaţiunii pro-Gaddafi. Se pare că cei doi au solicitat negociatorilor şi azil politic în Europa.

Zborul Afriqiyah Airways opera o cursă internă atunci când a fost deturnat spre insula Malta, situată la 500 de kilometri nord de coasta Libiei de către doi piraţi ai aerului care ar fi susţinători ai fostului preşedinte al Libiei Muammar al-Gaddafi.

Aeronava a decolat cu 111 pasageri, inclusiv cei doi piraţi ai aerului, şi şapte membri ai echipajului la bord. 

Pilotul aeronavei a discutat cu turnul de control al aeroportului din Tripoli înainte de pierderea comunicaţiilor şi a anunţat că aeronava este deturnată spre Malta.

Ultimul incident de acest fel din Malta a avut loc pe 23 noiembrie 1985, când un Boeing 737 al EgyptAir a fost deturnat către insulă. A urmat un coşmar de 24 de ore care s-a terminat cu un masacru. Şaizeci şi două de persoane au fost ucise când echipe de comando egiptene au luat cu asalt avionul.

Unul dintre cei trei piraţi ai aerului a supravieţuit şi a fost judecat, în timp ce ceilalţi doi au fost ucişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.