Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a declarat, vineri, pentru News.ro, referitor la punerea sub inculpare în dosarul Mineriadei a fostului preşedinte Ion Iliescu şi a fostului premier Petre Roman, că este ”o realizare a justiţiei” şi ”o ultimă refulare a Guvernului care pleacă, împotriva sistemului PSD”, adăugând că speră ca vinovaţii să fie pedepsiţi. Cozma a mai spus că este ”o stupizenie” să fie inculpat în dosarul Mineriadei, el fiind ”victimă la CEDO”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul rând, am să încep cu un paradox chiar dacă, culmea ironiei, sunt şi eu inculpat acolo, bineînţeles că se va dovedi, până la urmă că e de-a dreptul o stupizenie, cum să mă faci pe mine inculpat în dosarul iunie '90 când eu sunt victimă la CEDO, împreuncă cu Doru Mărieş?! Dar revenind, sunt fericit că în sfârşit se reuşeşte ca responsabilii direcţi, adică preşedintele tovarăşul Ion Iliescu, prim-ministrul Petre Roman şi toţi ceilalţi membri ai  Guvernului care au omorât oameni în Piaţa Universităţii, sunt inculpaţi şi asta, într-adevăr, este o realizare a justiţiei cu toate  că am o întrebare retorică: de ce până acum Ion Iliescu nu a făcut puşcărie pentru crimele de la Revoluţie şi pentru crimele din Piaţa Universităţii, împreună cu toţi acoliţii lui?”, a afirmat Miron Cozma.

Cozma susţine că punerea sub inculpare în dosarul Mineriadei a fostului preşedinte Ion Iliescu şi a fostului premier Petre Roman, între alţii, este o ”ultimă refulare a guvernului care pleacă, împotriva sistemului PSD.

”Din păcate este o ultimă refulare, nu este ceea ce normal se crede, este o ultimă refulare a guvernului care pleacă, împotriva sistemului PSD, luând-o de la origini cu Ion Iliescu. Este o răzbunare a lor, dar sper ca totuşi justiţia să pedepsească vinovaţii, să fie cea corectă care să pedepsească  vinovaţi pentru crimele de acolo”, a mai spus fostul lider al minerilor.

Miron Cozma a precizat că în 13 iunie 1990 minerii nu se aflau la Bucureşti.

”În altă ordine de idei, pe 13 iunie minerii nu au fost în Bucureşti şi subliniez un lucru pe care presa l-a mediatizat foarte mult. aduceţi-vă aminte, pe 13 iunie inginerul Mănucu de la Regionala CFR Craiova, decupla curentul la Craiova şi minerii pe care îi aşteptau tovarăşul Iliescu şi tovarăşul Roman să ajungă pe 13 iunie, au ajuns pe 14. Pai atunci cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii pe 14 iunie? Pentru că atunci au fost crime”, a mai spus Cozma.

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane. 

În dosarul Mineriadei a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru  infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil Dumitrecu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazemir Benedict Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Lider al demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din iunie 1990, Marian Munteanu a fost arestat în 13 iunie 1990, eliberat după-amiază şi apoi sechestrat şi bătut cu brutalitate în 14 iunie, în sediul Universităţii de către mineri. A fost transportat în stare gravă la spital (moarte clinică), iar după numai 4 zile a fost din nou arestat şi deţinut la penitenciarul Jilava. A fost eliberat după două luni de detenţie, în urma presiunilor naţionale şi internaţionale, iar în ţară, pentru eliberarea sa au demonstrat paşnic sute de mii de oameni în Bucureşti (“marşul alb” din 13 iulie 1990) şi principalele oraşe ale ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.