Premierul Nicola Sturgeon a anunţat marţi după-amiază că scoţienii vor să menţină accesul liber la piaţa unică europeană, dar şi mai multe puteri pentru a-şi proteja interesele naţionale după ieşirea Marii Britanii din UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, aceasta doreşte semnarea unui acord care va menţine şi libertatea de mişcarea a muncitorilor migranţi, pe care îi consideră esenţiali pentru sprijinirea economiei într-o provincie cu o populaţie îmbătrânită.

Executivul scoţian a prezentat trei opţiuni de dezvoltare după Brexit într-un document intitulat ”Poziţia Scoţiei în Europa”.

O a doua opţiune propune un acord de acces la piaţa unică europeană, care va fi redactat special pentru Scoţia după ieşirea Marii Britanii din UE. În vreme ce, a treia opţiune de dezvoltare vorbeşte de câştigarea independenţei în raport cu autorităţile de la Londra.

Sturgeon a precizat că ar prefera ca toate provinciile din Marea Britanie să păstreze accesul liber la piaţa unică europeană după Brexit, deşi aceasta a susţinut în mod repetat planurile pentru câştigarea independeţei Scoţiei.

Alegătorii britanici au votat pentru ieşirea din blocul comunitar, în vreme scoţienii au ales la referendum să rămână în UE.

Documentul ”Poziţia Scoţiei în Europa” ar putea să nu fie primit bine de liderii britanici de la Londra, care au spus că una dintre priorităţi este controlarea migraţiei după Brexit.

De asemenea, experţii europeni şi-au exprimat îndoiala că ar putea să existe acorduri de liber schimb diferite pentru Anglia şi Scoţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.