Douăsprezece persoane au fost ucise, luni seară, iar alte 48 au fost rănite, 30 dintre ele fiind în stare gravă, după ce un camion a intrat în mulţime într-o piaţă de Crăciun, în centrul Berlinului. Autorităţile au calificat atacul drept "atentat", iar presa germană a scris că presupusul autor, care a fost arestat, ar fi un refugiat pakistanez în vârstă de 23 de ani. Anchetatorii nu au exclus însă posibilitatea ca în atac să fi fost implicate mai mai multe persoane şi au anunţat, marţi după-amiază, că iau în serios scenariul că un atacator înarmat este încă în libertate. Procurorii germani au anunţat marţi seară eliberarea suspectului pakistanez, din lipsă de probe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 21:48 - Jihadiştii Statului Islamic au revendicat pentru a doua oară atentatul din Berlin

Agenţia Amaq a anunţat marţi seara că jihadiştii Statului Islamic au orchestrat atentatul de la Berlin, în care 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 48 au fost rănite după ce un camion a intrat în mulţimea adunată la târgul Breitscheidplatz. Totuşi, autorităţile germane nu l-au arestat încă pe atacator, iar identitatea acestuia este necunoscută, transmite Reuters.

”Atacatorul din Berlin este un soldat al Statului Islamic şi a dus la capăt operaţiunea ca răspuns la apelul de a-i ataca pe cetăţenii din statele coaliţiei anti-ISIS”, se arată într-un comunicat al agenţiei Amaq, asociată grupării jihadiste din Siria şi Irak.

Iniţial, jihadiştii au revendicat atentatul luni noaptea pe mai multe conturi de Twitter asociate grupării Statului Islamic.

Momentan, autorităţile germane caută un atacator înarmat implicat în atentat, după eliberarea singurului suspect pakistanez.

UPDATE 21:35  - Ministrul Maiziere a declarat că atacatorul este probabil încă în libertate, după eliberarea suspectului pakistanez

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat marţi seara că autorul atacului de la târgul Breitscheidplatz este ”cel mai probabil în libertate”, după ce autorităţile germane l-au eliberat pe tânărul pakistanez, arestat iniţial în legătură cu atentatul din Berlin. Un număr de 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 48 au fost rănite, după ce un camion a intrat în mulţimea adunată la târgul de Crăciun, transmite Reuters.

”Este adevărat că nimeni nu poate exclude varianta că autorul atacului să fie în continuare în libertate”, a declarat Maiziere.

De asemenea, demnitarul german a explicat că autorităţile au luat în calcul mai multe piste în investigaţie, însă este clar că este vorba de un atac deliberat, ci nu de un accident la târgul din Berlin.

Thomas de Maiziere a explicat că motivele atacului nu sunt în acest moment clare pentru anchetatori.

UPDATE 20:25 - Procurorii germani au anunţat eliberarea suspectului pakistanez, arestat în legătură cu atacul din Berlin

Procurorii germani au anunţat marţi seară eliberarea suspectului pakistanez, arestat în urmă cu o zi în legătură cu atentatul de la târgul Breitscheidplatz. Iniţial, autorităţile germane au crezut că tânărul pakistanez, în vârstă de 23 de ani, este cel care a condus camionul, care a intrat în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din metropola Berlin, transmite The Guardian.

Autorităţile germane au precizat că nu există dovezi suficiente pentru ca tânărul pakistanez să rămână în spatele gratiilor, iar acesta a negat orice implicare în atac. Mai mult, probele ADN recoltate de anchetatori din cabină nu corespund cu cele ale suspectului eliberat.

”Până în acest moment, investigaţia nu a arătat nicio suspiciune urgentă cu privire la acuzat”, se arată într-un comunicat al procuraturii din Berlin.

Procurorii germani susţin că tănărul pakistanez a colaborat cu anchetatorii şi a răspuns la toate întrebările care i-au fost adresate în timpul audierilor, însă a negat orice implicare în atac.

De asemenea, autorităţile au explicat că era imposibil pentru orice martor ocular să-l urmărească pe atacatorul de la târgul Breitscheidplatz.

UPDATE 18:42 - Poarta Brandenburg iluminată în culorile drapelului german după atacul de la târgul de Crăciun din Berlin

Autorităţile berlineze au decis marţi noaptea să ilumineze cunoscuta poartă Brandenburg în culorile drapelului german, după ce 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 48 au fost rănite într-un atac de la târgul Breitscheidplatz, transmite Reuters.

Procurorii germani au anunţat că iau în serios scenariul că un atacator armat este încă în libertate, după ce un camion a intrat în mulţime la un târg de Crăciun.

De asemenea, procurorii au precizat că nu ştiu dacă atacatorul a primit instrucţiuni din afara graniţelor Germaniei.

Presa locală a scris că martori l-au văzut pe tânărul pakistanez de 23 de ani coborând din camion şi că unul dintre martori chiar l-a urmărit doi kilometri, până când poliţiştii l-au prins.

UPDATE 17:17: Probele ADN din cabina camionului nu corespund cu cele ale suspectului reţinut

Probele ADN şi de sânge prelevate din cabina camionului care a a intrat în plin în mulţime luni seară, la Berlin, nu corespund cu cele prelevate de la refugiatul de 23 de ani arestat după atac, relatează Daily Mirror.

UPDATE 16:16: Procurorii germani au anunţat că un atacator ar fi încă în libertate

Procurorii germani au anunţat marţi după-amiază că iau în serios scenariul că un atacator înarmat este încă în libertate, nefiind cert dacă suspectul pakistanez arestat este adevăratul autor, transmite The Guardian.

”Trebuie să lucrăm pe baza scenariului că un atacator înarmat este încă în libertate. Deci suntem în alertă maximă”, a declarat un procuror german.

De asemenea, procurorii au precizat că nu ştiu dacă atacatorul a primit instrucţiuni din afara graniţelor Germaniei.

UPDATE 16.12: Cel puţin şase cetăţeni germani au fost identificaţi printre victimele atacului 

Cel puţin şase cetăţeni germani au fost identificaţi printre victimele atacului, a anunţat şeful Poliţiei Penale Federale, Holger Muench, relatează The Guardian. Celelalte şase persoane care şi-au pierdut viaţa nu au fost identificate încă.

UPDATE 16.08: Anchetatorii germani nu au exclus posibilitatea ca mai multe persoane să fi fost implicate în atac 

Procurorul general german Peter Frank spune că anchetatorii nu exclud posibilitatea ca mai mai mult de o persoană să fi fost implicată în atacul de luni seară, relatează Daily Mirror.

Potrivit acestuia, "este posibil" ca suspectul reţinut "să nu fi fost autorul sau să facă parte din grupul de autori”. Magistratul a precizat că metoda folosită aminteşte de masacrul din iulie de la Nisa şi de modul de operare al grupărilor jihadiste, dar a subliniat că nicio grupare teroristă nu a revendicat deocamdată atentatul.

Oficialul a avertizat că este posibil ca noi atacuri semnificative să aibă loc în ţară, după cel de luni. În plus, el a anunţat că 30 dintre răniţi sunt în stare gravă.

UPDATE 15.36: Şoferul polonez al cărui camion a fost furat a fost identificat

Şoferul polonez al cărui camion a fost furat şi folosit în atacul de la Berlin a fost identificat drept Lukasz Urban, în vârstă de 37 de ani, relatează Daily Mail.

El a fost găsit mort în cabina camionului, aparent împuşcat, potrivit ministrului de Interne din landul Brandenburg. Bărbatul era căsătorit şi avea un copil.

Proprietarul firmei poloneze care deţinea vehiculul, Ariel Zielinski, vărul şoferului, a insistat încă de la început că maşina a fost furată.

“Bărbatul care a lovit acei oameni în centrul Berlinului nu era şoferul meu. Acesta (şoferul – n.r.) este vărul meu. Îl cunosc de când m-am născut. Ipoteza mea este că (atacatorii – n.r.) i-au făcut ceva şoferului – au furat vehiculul, pentru că se afla, practic, în centrul Berlinului şi aveau un vehicul bun cu care puteau face ce au făcut”, a spus Zielinski citat de presa poloneză.

Foto: dailymail.co.uk
Foto: dailymail.co.uk

"Nu am mai auzit nimic de la el (şoferul polonez – n.r.) de (luni – n.r.) după-amiază. Nu ştim ce i s-a întâmplat”, a adăugat el pentru TVN24.

Ulterior, surse din poliţie au confirmat că vehiculul a fost furat de pe un şantier de construcţii, înainte de masacru, şi că în cabină a fost găsit un bărbat mort.

Camionul deţinut de compania lui Zurawski era plin cu oţel, ceea ce l-a făcut şi mai periculos.

Zielinski a mai spus că soţia lui Urban nu a reuşit să îl contacteze, deşi l-a sunat. "Camionul se întorcea din Italia şi se afla la Berlin pentru a descărca marfa în cursul dimineţii (de luni – n.r.). Am vorbit cu el (cu Urban – n.r.) în jurul prânzului şi totul era în regulă. Soţia sa a încercat să îl sune în jurul orei 16 (17 ora României), dar nu a răspuns. Nu a reuşit să dea de el”, a adăugat polonezul.

Zielinski, care era audiat marţi de poliţia poloneză, a arătat presei o fotografie cu şoferul.

UPDATE 15.11: Poliţia germană nu este "sigură” că suspectul arestat este autorul atacului 

Poliţia germană nu este "sigură” că suspectul arestat luni sear[, după atentat, este autorul atacului, relatează Associated Press.

UPDATE 14.42: Poliţia crede că suspectul arestat după atacul de la Berlin a fost radicalizat recent, în Germania

Poliţia germană crede că suspectul de terorism Naved B, arestat după atacul de luni de la Berlin, a fost radicalizat recent, în Germania, şi este posibil să fi primit ordine de la un membru al Statului Islamic din Orientul Mijlociu, relatează Associated Press.

Jihadişti reţinuţi în Germania, după ce s-au întors din zone de conflict, au declarat în cursul interogatoriilor că Statul Islamic consideră ţara o ţintă prioritară pentru atacurile teroriste. În aceste condiţii, jihadiştii au depus eforturi tot anul pentru un atac "spectaculos”, similar celui de Franţa, din noiembrie 2015.

Autorităţile urmăresc circa 500 de islamişti în Germania, pe care îi consideră un "risc sporit”, însă aşa-numiţii "lupi singuratici” sunt mai greu de identificat.

Potrivit presei, Naved B se afla în vizorul autorităţilor pentru infracţiuni minore.

UPDATE 14.32: Ministrul de Interne german confirmă că suspectul arestat solicitase azil, dar analiza dosarului său nu se încheiase

Suspectul arestat pentru atacul de luni seară de la Târgul de Crăciun de la Berlin era originar din Pakistan şi solicitase azil în Germania, dar analiza dosarului său nu se încheiase, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere, citat de Associated Press.

Potrivit oficialului, suspectul, care neagă orice implicare în atac, a intrat în ţară pe 31 decembrie 2015 şi a ajuns la Berlin în februarie.

El a depus cerere de azil, dar procesarea acesteia nu se încheiase. Bărbatul nu se afla în nicio bază de date cu suspecţi de terorism.

De Maiziere a anunţat că 18 dintre cele 48 de persoane rănite în atac sunt în stare gravă, iar una pare să fi fost împuşcată. Pistolul folosit nu a fost descoperit, însă, a adăugat el.

Oficialul a precizat că, din informaţiile disponibile momentan, gruparea teroristă Statul Islamic nu a revendicat atacul.

UPDATE 13:50: Suspectul arestat după atacul de la Berlin neagă orice implicare în atentat

Suspectul arestat după atac a negat orice implicare în atentat, scrie presa germană citată de Reuters.

Potrivit autorităţilor, principalul suspect este un refugiat pakistanez în vârstă de 23 de ani, care ar fi ajuns în ţară anul trecut şi locuia într-un centru de primire percheziţionat marţi dimineaţă. Şoferul camionului a fugit imediat de la locul faptei şi ar fi fost arestat la scurt timp după aceea, într-un parc din apropiere de locul atacului. Suspectul nu se afla în vizorul autorităţilor germane sub suspiciune de terorism, dar comisese infracţiuni minore. Un bărbat polonez care a fost găsit mort în cabina camionului ar fi fost şoferul iniţial al vehiculului, care ar fi fost furat.

UPDATE 13:12: Presupusul autor al atacului avea permis temporar de reşedinţă din iunie 2016

Presupusul autor al atacului de la Berlin, soldat cu cel puţin 12 morţi, avea un permis temporar de reşedinţă din iunie 2016, potrivit unui raport al poliţiei citat în ediţia de marţi de cotidianul Die Welt, scrie Reuters.

În acest raport de arată că nivelul ameninţării terorismului islamic în Germania este în continuare ridicat, dar că nu există vreo ameninţare concretă.

UPDATE 12:36: Autorul ataculu a fost prins datorită unui martor care l-a urmărit

Autorul atacului de la Berlin a fost prins datorită unui martor care l-a urmărit, a anunţat Poliţia, salutând curajul bărbatului a cărui identitate nu a fost dezvăluită, relatează Le Parisien.

Poliţia din Berlin a fost alertată luni seara, la ora locală 20.07 (21.07 ora României), în legătură cu un atac cu camion în Târgul de Crăciun din Breitscheidplatz. Vehiculul urcase pe trotuar şi intrase în plin în mulţime şi în căsuţele instalate. Camionul reuşise să intre pe o alee mai largă, rezervată în mod normal pompierilor şi ambulanţelor, ceea ce explică faptul că în trecere a făcut numeroşi morţi şi răniţi.

Atunci când s-a oprit, după cursa sa sângeroasă de zeci de metri, şoferul a reuşit să coboare din cabină şi să fugă. „A sărit din cabină şi a alergat pe drum, către unul dintre marile parcuri din oraşul Berlin”, scrie Die Welt.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei a precizat că autorul atacului a încercat, cu siguranţă, să se ascundă.

Mai mulţi oameni l-au văzut fugind şi au sunat la Poliţie, iar unul dintre ei a început chiar să îl urmărească, păstrând distanţa, ca măsură de precauţie.

Când atentatorul şi martorul au intrat într-o zonă împădurită, acesta din urmă a sunat la serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă PSAP, pentru a anunţa la telefon unde se află.

Abia după o cursă de doi kilometri, o maşină de patrulă l-a prins pe suspect, în apropiere de monumentul Siegessaule.

Autorul atacului a fost interogat toată noaptea de forţele de ordine. Potrivit presei, este vorba de un pakistanez care a cerut anul trecut azil în Germania. 

UPDATE 12:13: Patru bărbaţi interogaţi de poliţie în razia de pe fostul Aeroport Tempelhof din Berlin

Patru bărbaţi în vârstă de douăzeci de ani au fost interogaţi de poliţie, într-o razie, în noaptea de luni spre marţi, într-un hangar în care sunt cazaţi refugiaţi, în incinta fostului Aeroport Tempelhof din Berlin, însă nicio persoană nu a fost reţinută în cadrul acestei descinderi, în urma atacului cu un camion într-o piaţă de Crăciun din Berlin, soldat cu cel puţin 12 morţi, relatează The Associated Press.

Acest anunţ a fost făcut marţi pentru DPA de către Sascha Langenbach, o o purtătoare de cuvânt a Biroul pentru Afaceri privind refugiaţii din Berlin.

Până la 250 de poliţişti au luat parte la operaţiunea de pe fostul aeroport, potrivit agenţiei germane de presă.

UPDATE 12:04: Ministrul german de Interne a calificat drept "atentat” atacul de la Berlin

Ministrul german de Interne a calificat marţi drept „atentat” atacul de la Berlin, unde un camion a intrat în mulţimea strânsă la Târgul de Crăciun, omorând 12 persoane, relatează AFP.

Thomas de Maiziere nu a oferit detalii despre suspect sau despre motivele acestuia.

"Nu contează ceea ce vom afla despre motivele şi mobilul atacatorului, nu trebuie să permitem să ne fie furat modul de viaţă bazat pe libertate”, a precizat ministrul într-un comunicat.

"Târgurile de Crăciun vor continua (...) cu implementarea de măsuri de securitate adecvate”, a adăugat el.

Informaţia a fost confirmată şi de Guvernul german, care a precizat că târgurile de Crăciun din ţară nu vor fi anulate.

"Ca măsură de precauţie, numărul patrulelor a fost suplimentat la Berlin. La fel ca şi în alte landuri, colegii noştri pleacă în patrule cu veste antiglonţ şi pistoale”, a precizat şi Poliţia din Berlin. 

UPDATE 11:26: Camionul care a intrat în mulţime la Berlin fusese furat cu câteva ore înainte de atac, sugerează datele GPS

Datele GPS le-au permis anchetatorilor germani să stabilească traseul camionului înmatriculat în Polonia înainte de a intra în mulţime la Târgul de Crăciun de la Berlin, relatează Daily Mirror. Se pare că vehiculul fusese furat luni, cu câteva ore înainte de atac.

Datele arată că vehiculul de zeci de tone a fost furat luni între ora locală 15 (16 ora României) şi 16 (17 ora României).

La ora locală 15.19 (16.19 ora României) şi 15.44 (16.44 ora României) au existat tentative eşuate de a porni camionul. Fie a fost vorba de atacatorul care a încercat să îl fure, fie de şoferul polonez care încerca să scape.

Camionul s-a deplasat apoi spre Târgul de Crăciun până la ora locală 17 (18 ora României), apoi a făcut o pauză de o jumătate de oră. În jurul orei locale 17.30 (18.30 ora României) s-a apropiat şi mai mult de locul atacului.

Potrivit presei, modul în care s-a deplasat camionul sugerează că şoferul era începător şi a "înecat” motorul.

Între timp, compania poloneză care deţinea camionul a încercat să îl contacteze pe şofer, însă fără succes.

La ora locală 19.34 (20.34 ora României), camionul s-a îndreptat spre târg. La puţin timp după ora locală 20 (21 ora României), şoferul a aprins farurile şi a intrat în plin în mulţimea strânsă la Târgul de Crăciun, omorând 12 oameni.

După atac, poliţia l-a descoperit mort în cabină pe primul şofer al vehiculului.

Presupusul autor al masacrului a fost arestat în apropiere de târg, după ce a încercat să fugă.

UPDATE 10:42: Şoferul camionului care a intrat în mulţime la Berlin ar fi un refugiat pakistanez

Presa germană l-a identificat marţi pe presupusul autor al atacului din Târgul de Crăciun de la Berlin, soldat cu 12 morţi, drept un refugiat pakistanez în vârstă de 23 de ani, relatează The Independent.

"Naved B”, care ar fi fost cazat într-un fost hangar al aeroportului din Berlin transformat într-un centru pentru refugiaţi, a fost reţinut în noaptea de luni spre marţi, după atac.

Potrivit postului german de radio RBB-Inforadio, tânărul de 23 de ani a fost înregistrat în Germania pe 31 decembrie 2015, la Passau, în Bavaria.

Presa de la Berlin a scris că suspectul era cunoscut de forţele de ordine pentru infracţiuni minore, dar nu existau suspiciuni de terorism. Poliţia nu a confirmat oficial informaţiile. 

UPDATE 09:39: Forţe speciale descind la un hangar dintr-un fost aeroport din Berlin în care sunt cazaţi refugiaţi

Forţe speciale din cadrul poliţiei au descins într-un hangar din incinta fostului Aeroport Tempelhof din Berlin, în care se sunt cazaţi refugiaţi, scrie în ediţia de marţi revista Focus, citată de Reuters.

Presa germană citează surse din domeniul securităţii potrivit cărora există probe care sugerează că suspectul arestat după incident era din Afganistan sau Pakistan şi că ar fi intrat în Germania ca solicitant de azil în februarie 2016.

Nici poliţia şi nici procuratura nu au comentat deocamdată aceste informaţii, scrie Reuters.

UPDATE 07.55: Poliţia din Berlin anunţă că atacul din piaţa de Crăciun a fost comis în mod intenţionat

Atacul, în care un camion a intrat în mulţime într-o piaţă de Crăciun din capitala germană, a fost comis în mod intenţionat, afirmă poliţia într-un mesaj postat pe Twitter. Forţele de ordine adaugă că este vorba despre un presupus atac terorist.

Anterior, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere declara că nu este pregătit să spună că incidentul este un ”atac”, însă a adăugat că există numeroase motive care arată că ar fi vorba despre un gest intenţionat.

”Nu vreau să folosesc cuvântul «atac» încă, pentru moment, deşi multe indică acest lucru”, a declarat el pentru postul ARD.

”Există un efect psihologic în întreaga ţară al alegerii cuvintelor aici, iar noi vrem să fim foarte, foarte prudenţi şi să operăm aproape de rezultatele reale ale anchetei, nu cu speculaţii”, a subliniat ministrul german.

Cel puţin 12 morţi şi 48 de răniţi la Berlin, anunţă poliţia

Un bilanţ anterior anunţa nouă morţi şi aproximativ 50 de răniţi, însă Poliţia a anunţat luni noapte că bilanţul este de cel puţin 12 morţi şi 48 de răniţi.

Ministrul german de Interne Thomas de Maizière a anunţat în noaptea de luni spre marţi că ”multe motive” sugerează că este vorba despre un atentat. Ancheta a fost încredinţată Parchetului federal, competent în cazuri de terorism.

De asemenea, ministrul a spus că are ”multe motive” să creadă că suspectul reţinut la puţin timp după fapte este şoferul camionului înmatriculat în Polonia, autorul cursei mortale într-una dintre cele mai frecventate pieţe de Crăciun din capitala germană, către ora locală 20.00 (21.00, ora României).

Teama faţă de atentate de amploare a alimentat dezbaterea politică în Germania de peste un an. Populiştii de dreapta apreciază astfel că Angela Merkel, cancelarul german, şi-a pus în pericol ţara deschizând-o în 2015 celor aproape 900.000 de solicitanţi de azil originari în principal din lumea musulmană.

Această dramă aminteşte de atentatul comis la Nisa în 14 iulie de la Nisa, de Ziua Naţională a Franţei, când un camion a intrat în mulţimea adunată să vadă focul de artificii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.