Autorităţile germane au anunţat luni seară că nouă persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 50 au fost rănite după ce un camion a intrat în mulţimea adunată la târgul de Crăciun Breitscheidplatz din Berlin. Autorul atacului din Piaţa de Crăciun din Berlin a fost arestat, a anunţat poliţia germană. Organizaţia teroristă Statul Islamic a revendicat pe Twitter atacul, relatează Washington Times, citând conturi ale jihadiştilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 00:21: Un oficial german susţine că autorităţile iau în considerare atât scenariul unui atac premeditat, cât şi al unui accident la târgul Breitscheidplatz

Un oficial german a declarat luni noaptea că autorităţile iau în considerare atât scenariul unui atac premeditat, cât şi al unui accident după ce un camion a intrat cu viteză în mulţimea adunată la târgul Breitscheidplatz. 

”Secvenţa evenimentelor indică că ar putea să fie vorba de un accident sau de un atac”, a declarat ministrul de Interne al Berlinului, Andreas Geisel.

Ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a precizat că nu este încă clar ce s-a întâmplat. De asemenea, autorităţile i-au îndemnat pe germani să nu sară la concluzii şi speculaţii cu privire la incidentul tragic din Berlin.

UPDATE 23.39: Poliţia germană: “Nu mai există nimic care să sugereze o nouă ‘situaţie periculoasă’ la Berlin”

Poliţia germană a anunţat că “nu mai există nimic care să sugereze o nouă ‘situaţie periculoasă’ la Berlin”, relatează AFP.

Acest lucru înseamnă că forţele de ordine consideră că au de-a face cu un singur incident, major, nu cu o situaţie încă în curs, ce ar putea escalada.

Potrivit primelor informaţii, camionul rula cu aproximativ 65 de kilometri pe oră când a intrat în mulţime şi nu a frânat. Ar fi înaintat prin Târgul de Crăciun pe o distanţă de cel puţin 80 de metri.

CITEȘTE ȘI Franţa a anunţat că va lua măsuri de securitate suplimentare pentru târgurile de Crăciun

UPDATE 23.33: Camionul care a intrat în mulţime la Târgul de Crăciun din Berlin aparţine unei companii poloneze din Gdansk

Camionul care a intrat luni în mulţime la Târgul de Crăciun din Berlin aparţine unei companii poloneze înregistrate la Gdansk, scrie presa locală, citată de Daily Mirror.

Proprietarul companiei, identificat drept Ariel Z, a acordat un interviu postului polonez de radio TVN24.

El a precizat că vărul său urma să meargă la Berlin cu camionul şi că urma să petreacă noaptea în oraş. Bărbatul a mai spus că nu crede că vărul său a făcut un astfel de accident grav, pentru că avea experienţă de 15 ani ca şofer de camion.

UPDATE 23.08: Statul islamic a revendicat atacul de la Berlin

Organizaţia teroristă Statul Islamic a revendicat pe Twitter atacul de la Berlin, relatează Washington Times, citând conturi ale jihadiştilor.

Un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin (Foto: Twitter)
Un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin (Foto: Twitter)

UPDATE 22.48: Autorul atacului din Piaţa de Crăciun din Berlin a fost arestat

Poliţia germană a anunţat că a arestat un suspect în legătură cu atacul de la Berlin, relatează Associated Press, precizând că ar fi vorba despre şofeul camionului care a intrat în mulţime.

Deocamdată nu există detalii despre el. Anterior, presa a scris că vehiculul folosit avea numere de înmatriculare poloneze, dar informaţia nu a fost confirmată.

Potrivit Reuters, care citează un purtător de cuvânt al poliţiei, o altă persoană aflată în cabină a murit în accident.

UPDATE 22.07: Mai multe persoane au murit, iar peste 50 au fost rănite

Potrivit procurorilor, este vorba de nouă morţi. ZDF scrie că atacatorul ar fi polonez, dar informaţia nu a fost confirmată.

Un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin (Foto: Twitter)
Un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin (Foto: Twitter)

Poliţiştii au confirmat că mai multe persoane şi-au pierdut viaţa, după ce iniţial era vorba doar despre o persoană decedată.

Un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin (Foto: Twitter)
Un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin (Foto: Twitter)

Se pare că autovehiculul a venit dinspre strada Budapesta şi s-a oprit abia în bradul ridicat în mijlocul târgului de Crăciun.

Poliţiştii au blocat toate străzile din apropierea târgului Breitscheidplatz.

Nu există informaţii suplimentare despre numărul exact de răniţi.

Imaginile video distribuite pe reţelele sociale arată cum mai multe standuri au fost distruse, iar răniţii sunt întinşi pe caldarâm.

 

A truck ran into a crowded Berlin Christmas market outside the Kaiser Wilhelm Memorial Church. pic.twitter.com/nZiw6pb31h

— Julie Lenarz (@MsJulieLenarz) December 19, 2016

Autorităţile germane nu ştiu dacă este vorba de un accident sau dacă şoferul a intrat în mod intenţionat în mulţimea adunată la un târgul Breitscheidplatz, situat în apropierea bisericii dedicată kaizerului Wilhelm.

Un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin (Foto: Twitter)
Un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin (Foto: Twitter)

Incidentul a avut loc în apropierea bulevardului aglomerat Kurfuerstendamm. Autorităţile germane i-au în serios în acest moment posibilitatea unui atac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.