Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat luni după-amiază în mod unanim rezoluţia iniţiată de diplomaţii francezi privind trimiterea imediată de observatori pentru monitorizarea evacuării civililor şi rebelilor din metropola Alep. De asemenea, observatorii internaţionali vor monitoriza condiţiile de viaţă pentru civilii care au mai rămas în metropola cucerită de forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad, transmite France Pres

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adoptarea rezoluţiei franceze reprezintă primul semn de unitate demostrat în ultimele luni de marile puteri globale cu privire la criza umanitară din Siria.

Observatorii Naţiunilor Unite vor desfăşura operaţiuni ”adecvate şi neutre de monitorizare a evacuării din estul metropolei Alep”.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, trebuie să ia măsuri urgente pentru a permite observatorilor să monitorizeze condiţiile de viaţă ale civililor.

Ambasadorul Franţei pe lângă Naţiunile Unite, Francois Delattre, a declarat că prezenţa observatorilor internaţionali va da asigurări că metropola Alep nu va deveni o nouă Srebreniţa. Aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi în 1995 de forţele sârbo-bosniace în localitatea Srebreniţa.

Nimeni nu ştie însă dacă forţele guvernamentale siriene vor permite prezenţa observatorilor internaţionali în metropola Alep.

”Acesta este un punct de pornire. Vom fi extrem de atenţi şi vigilenţi”, a precizat Delattre.

Ban Ki-moon va trebui să se prezinte într-un termen de cinci zile în faţa Consiliului de Securitate al ONU pentru a anunţa dacă forţele guvernamentale siriene au decis sau nu să permită prezenţa observatorilor în Alep. Regimul sirian a blocat până în acest moment accesul convoaielor umanitare ale Naţiunilor Unite.

Mii de civili sirieni au părăsit în cursul zilei de luni enclava rebelă din Alep.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.