Noii senatori şi deputaţi au început să vină, luni, la Parlament, pentru a îndeplini formalităţile necesare preluării mandatului -completarea unor formulare şi fotografiile pentru legitimaţii -, printre primii sosiţi fiind parlamentarii aflaţi la primul mandat, precum Robert Turcescu (PMP) şi Nicuşor Dan (USR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrele de primire pentru noii parlamentari s-au deschis la Camera Deputaţilor şi la Senat în această dimineaţă şi urmează să lucreze pe tot parcursul zilei, pentru formalităţile necesare pentru cei 465 de senatori şi deputaţi.

Aceştia trebuie să completeze mai multe formulare, precum şi declaraţiile de avere şi de interese, şi primesc informaţii despre parcul auto, logistică şi alte obligaţii legale şi regulamentare pe care le au. Ei trebuie să îşi facă şi fotografii pentru legitimaţiile de parlamentar.

Primii sosiţi au fost parlamentarii aflaţi la primul mandat, care s-au mobilizat mai bine decât colegii lor cu experienţă. În prima oră de la deschiderea centrelor de primire, au venit în special parlamentari USR, în frunte cu liderul formaţiunii, Nicuşor Dan. Şi deputatul PMP Robert Turcescu a venit de dimineaţă, precum şi deputatul PSD Corina Bogaciu, una dintre cele mai tinere parlamentare. Au sosit devreme şi Cristian Ghinea (USR) şi Adriana Săftoiu (PNL).

Prima zi la Parlament a noilor senatori şi deputaţi: Au venit să îşi facă poze pentru legitimaţii şi să completeze formulare (FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea)
Prima zi la Parlament a noilor senatori şi deputaţi: Au venit să îşi facă poze pentru legitimaţii şi să completeze formulare (FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea)

“Mă simt ca la şcolile de vară pe care le făceam când eram matematician. Tot aşa, era un comitet de primire şi completam tot felul de hârtii şi după aceea primeam nişte materiale şi ne apucam de studiu”, a afirmat Nicuşor Dan, la centrul de primire pentru deputaţii nou aleşi.

Chestionat cum i s-au părut procedurile, liderul USR a spus: “Până aici, simplu”. 

Aproximativ 40 de deputaţi au venit dimineaţă pentru formalităţi.

Şi 26 de senatori din noua legislatură, cei mai mulţi aflaţi la primul mandat, au venit pentru aceste proceduri.

”Nu pot să-mi fac o impresie după 5 minute cum e, o să vă, am suficient timp. Nu m-am rătăcit”, a spus Cristian Ghica, senator din partea USR, care, întrebat de jurnalişti despre propunerile sale legislative, a răspuns: ”În curând le veţi afla”.

”O să merg probabil în Comisia de administraţie pentru că am avut 4 mandate de preşedinte CJ, m-am lovit de foarte multe legi care mie mi s-au părut total deplasate şi ca şi idee - simplificarea acestor legi în aşa fel încât primarii care acum au tot felul de temeri în a-şi pune în aplicare promisiunile. Dorinţa mea este să simplificăm, să avem o legislaţie foarte clară pe care primarii s-o înveţe ca pe Biblie şi s-o şi respecte”, a declarat la rândul său Răducu Filipescu, senator PNL.

Filipescu a precizat că este ”mai puţin familiarizat” cu procedura legislativă.

”N-am acţionat niciodată în sensul acesta. Ca şi preşedinte de CJ sunt obişnuit cu ce înseamnă ordinea, cu ce înseamnă hotărârile pe care trebuia să le luăm, să le propunem votului. Ştiu, în general, procedurile, dar cu procedura în Parlament sunt la primii paşi”, a spus Filipescu.

Mihai Goţiu, senator USR, a fost cel care a vorbit cel mai mult cu jurnaliştii, cărora le-a spus: ”Am venit cu nişte gânduri foarte deschise, să asigur transparenţă, să ajut un pic cultura şi presa din România şi, în special, presa independentă pentru că vin şi eu din domeniul presei şi al culturii, după 20 de ani. De asemenea, am venit să continui ce am început în ultimii ani legat de Roşia Montană şi transformarea acestei localităţi într-un model de dezvoltare bazat pe valorificarea mediului şi a patrimoniului cultural”.

Întrebat cum vrea să ajute presa, Goţiu a răspuns: ”Am un proiect de constituire a unui fond pentru presa independentă, voi reveni cu mai multe amănunte probabil după ce se constituie Senatul”.

Printre primii noi senatori veniţi la centrul de primire s-a aflat şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor.

Funcţionarii Camerei Deputaţilor şi ai Senatului speră să încheie toate aceste formalităţi în cursul zilei de luni, însă centrele vor fi deschise şi marţi pentru cei care nu au reuşit să ajungă în prima zi, însă cu un program redus, având în vedere că marţi are loc prima şedinţă oficială a noului Legislativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.