Prim-vicepreşedintele PNL şi fost ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat pentru News.ro că ”există argumente juridice pentru invalidarea mandatului de deputat al cetăţeanului Dragnea Liviu” şi spune că liberalii vor vota împotriva validării şi vor contesta orice decizie a plenului ”care va valida mandatul considerat nelegal”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există argumente juridice pentru invalidarea mandatului de deputat al cetăţeanului Dragnea Liviu: 1) Textul Regulamentului (Camerei Deputaţilor – n.r.) e clar, se referă la condamnare definitivă în legătură cu proceduri de alegeri şi nu poate fi limitat la procedură tocmai încheiată, pentru că în acest fel textul devine inaplicabil, ceea ce ar fi inacceptabil. Legea trebuie interpretată astfel încât să se aplice, nu să nu se aplice. Dacă interpretăm că invalidarea se aplică numai procedurii de alegeri în urma căreia a fost obţinut mandatul supus validării, atunci textul cu invalidarea nu se va aplica niciodată pentru că nu e timp să obţii o hotărâre de condamnare între momentul alegerii şi momentul validării/invalidării”, a explicat Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei mai aduce încă două argumente în favoarea invalidării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea.

”Textul nu distinge între procedurile de alegeri care fac obiectul hotărârii judecătoreşti, deci nici interpretul nu trebuie să facă distincţie. Iar scopul textului este ca niciun cetăţean să nu fie validat ca parlamentar dacă a fost condamnat pentru proceduri legate de alegeri”, a mai argumentat Cătălin Predoiu.

El a precizat că ”PNL va lua în calcul aceste argumente” şi, dacă îşi vor consolida convingerea, liberalii vor ”proceda la vot împotriva validării” şi ”ulterior vor contesta orice decizie a plenului (Camerei Deputaţilor – n.r.) care va valida mandatul considerat nelegal”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea rămâne în afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral.

”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.