Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a delcarat joi că 50.000 de persoane rămân în continuare blocate în bastioanele asediate şi trebuie să fie evacuate din estul metropolei Alep. Printre aceste 50.000 de persoane s-ar număra şi 10.000 de luptători rebeli, care ar urma să fie evacuaţi spre bastionul rebelilor de la Idlib, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt circa 50.000 de persoane, inclusiv 40.000 de civili care vor merge în vestul Alepului”, a declarat Mistura.

Alte 10.000 de persoane, printre care se numără între 1.500 şi 5.000 de rebeli şi familile acestora, vor fi evacuate în localitatea Idlib. Însă, diplomatul a avertizat că în lipsa unui armistiţiu permanent, Idlib ar putea să devină în scurt timp un nou Alep.

”Fără un acord politic sau un armistiţiu, Idlib va deveni următorul Alep”, a declarat de Mistura la o conferinţă de presă cu ministrul de Externe, Jean-Marc Ayrault, de la Paris.

Activiştii au anunţat continuarea operaţiunii de evacuare a câtorva mii de civili şi luptători rebeli din ultimele bastioane asediate ale metropolei Alep. Operaţiunea continuă în ciuda unui atac al forţelor guvernamentale siriene asupra unui convoi medical.

Rusia a menţionat de asemenea începerea evacuării a 5.000 de rebeli sirieni şi a rudelor acestora din estul metropolei.

Anterior, mai multe ambulanţe implicate în evacuarea civililor răniţi au fost atacate de luptătorii loiali preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit activiştilor, trei persoane au fost rănite în urma atacului asupra convoiului medical.

Evacuarea ultimei redute rebele din metropola Alep, după mai bine de cinci ani de la izbucnirea primelor lupte, marchează o victorie importată pentru regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

”Mii de oameni trebuie să fie evacuaţi, dar urgenţa noastră este reprezentată de cei răniţi, bolnavi şi de copii”, a declarat un consilier umanitar al Naţiunilor Unite pentru Siria, Jan Egelan.

Locuitorii din enclava rebelă şi-au ars bunurile pe care nu le pot lua cu ei în timpul evacuării, pentru că nu vor ca acestea să fie furate de forţele guvernamentale. 

”În faţa fiecărei locuinţe poţi să vezi un mic foc cu acte şi haine femeieşti”, a declarat un martor.

Între timp, soldaţii ruşi s-au arătat pregătiţi să-i escorteze pe luptătorii rebeli în exteriorul metropolei asediate, iar executivul sirian va garanta siguranţa rebelilor şi a rudelor acestora, care vor fi conduse spre provincia Idlib.

Rusia va utiliza drone pentru a monitoriza evacuarea rebelilor şi a rudelor acestora cu ajutorul binecunoscutelor autobuze verzi şi ambulanţe de-a lungul unui convoi umanitar.

Acordul de evacuare include un pasaj sigur şi pentru răniţii blocaţi în satele şiite Foua şi Kefraya, care au fost asediate de către militanţii rebeli sunniţi din Siria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.