Parlamentul austriac a adoptat în noaptea de miercuri spre joi o lege prin care expropriază casa natală a lui Adolf Hitler, deschizând astfel calea unei profunde modificări arhitecturale, eventual a unei demolări, a acestei clădiri care atrage în mod regulat neonazişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea, adoptată aproape în unanimitate de către deputaţi, este menită să pună capăt unui îndelung diferend între stat şi familia proprietară a acestei clădiri din secolul al XVII-lea situate în centrul Braunau-am-Inn, la frontiera germană.

Închiriată de stat din 1972 cu scopul de a-i controla utilizarea, impozanta clădire galbenă, în care dictatorul s-a născut în 1889, a găzduit mult timp un centru pentru persoane cu handicap, una dintre categoriile populaţiei care a fost victima regimului nazist.

Însă începând din 2011, proprietarii s-au opus oricărei noi întrebuinţări a clădirii. Rămasă neocupată de atunci, casa atrage frecvent nostalgici ai celui de-al Treilea Reich.

Viena urmează să decidă acum ce va deveni acest loc.

În octombrie, ministrul de Interne Wolfgang Sobotka a anunţat lansarea unui concurs de arhitectură pe această temă.

El şi-a exprimat dorinţa, cu titlu personal, ca imobilul să fie demolat, o opţiune care nu întruneşte unanimitatea cu privire la soarta acestei clădiri clasate.

Însă clădirea "nu va mai putea să fie identificată în forma ei exterioară" şi va avea destinaţia să găzduiască o administraţie sau o instituţie cu caracter social, potrivit Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.