Mii de polonezi au ocupat marţi după-amiază străzile din Varşovia pentru a protesta faţă de politicile promovate de guvernarea conservatoare a PiS. De asemenea, protestul a avut loc cu ocazia comemorării a 35 de ani de la impunerea legii marţiale de către regimul comunist, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demostraţii au avut loc şi în alte oraşe poloneze, la mai bine de un an de la preluarea puterii politice de către conservatorii de la Partidul Lege şi Justiţie (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski.

Protestatarii au ridicat drapele ale Poloniei şi Uniunii Europene pe străzile din Varşovia. De asemenea, ei au scandat ”Aici este Polonia!” în timp ce mărşăluiau dinspre fostul sediu al Partidului Comunist spre actualul sediu al PiS.

”Astăzi autorităţile ne atacă, ne încalcă aceleaşi libertăţi ca în urmă cu 35 de ani”, a declarat liderul Comitetului pentru Apărarea Democraţiei, Mateusz Kijowski.

Conservatorii de la PiS au promis că schimba complet tânăra democraţie poloneză, pentru a se apropia mai mult de valorile tradiţionale catolice, vor combate corupţia şi vor creşte ajutoarele sociale.

PiS este prima formaţiune care a reuşit să obţină majoritatea absolută în legislativ după căderea regimului comunist. Pentru a-şi respecta promisiunile electorale, guvernarea conservatoare a mărit considerabil alocaţiile pentru copii, a crescut salariul minim şi a redus vârsta de pensionare.

Însă, conservatorii polonezi au lansat o adevărată campanie împotriva Curţii Constituţionale şi au determinat intervenţia liderilor de la Bruxelles, care au avertizat cu privire la moartea democraţiei şi a statului de drept în Polonia.

Actualul legislativ a susţinut o lege de interzicere completă a avorturilor, dar proiectul legislativ a fost respins în urma protestelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.